Miten selluliitista pääsee eroon? Muhkuraihon hoito on haastavaa, sillä kaikkia sen syitä ei tunneta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Selluliittia reisissä.
© Colourbox
Iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Ari Karppinen Mehiläisestä vastaa kolmeen väitteeseen selluliitista.

Appelsiini-iho on ihonalaista rasvaa?

Totta. Kansankielellä selluliitiksikin kutsuttu muhkurainen iho on rasvakudosta, jossa esiintyy rakenteellisia muutoksia: rasvapullistumia sekä pystysuuntaisia säikeitä. Sitä kertyy yleisimmin reisien ja pakaroiden alueelle, mutta sitä voi tavata muuallakin kehossa, kuten raajoissa ja vyötäröllä.

Muhkuraiho vaivaa etenkin naisia?

Totta. Estrogeenihormoni on keskeisin tekijä ihonalaisen rasvakudoksen synnyssä. Siksi muhkuraihoa kehittyy helpommin naisille ja naishormonihoitoja saaville miehille. Ei ole myöskään epätavallista, että appelsiini-ihoa tavataan hoikilla nuorilla tytöillä. Liiallinen rasvan saanti tai ylipaino eivät siis ole sen välttämättömiä syitä. Jos muhkuraihoon on vahva perinnöllinen taipumus, sen syntyä ei voi täysin estää, vaikka urheilisi ja söisi oikein. Muhkuroiden kehittymisen riski kasvaa iän myötä.

Selluliittia voi hoitaa tehokkaasti?

Tarua. Muhkuraihon hoitomenetelmiä tunnetaan huonosti, sillä kaikki sen syntytekijät eivät ole tiedossa. On arveltu, että ravinnon laadulla olisi merkitystä, sillä tutkitusta rasvakudoksesta on löydetty enemmän tyydyttyneitä kuin tyydyttymättömiä rasvahappoja. Monet kauneushoitolat väittävät voivansa hoitaa selluliittia laitteilla, mutta yhtä lukuun ottamatta ne eivät ole saaneet virallista hyväksyntää. Tosin muhkuraihon hoidossa on suositeltavaa kaikki sellainen terveyttä edistävä toiminta, joka kannustaa huolehtimaan itsestä.

X