Läheinen on muistisairas – Milloin aikuinen lapsi voi puuttua muistisairaan vanhemman tekemisiin?

Muistisairas voi sairautensa varhaisessa vaiheessa auttaa pätevän valtakirjan tekemistä. Edunvalvontavaltuutus on hyvä keino varautua tulevaisuuteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muistisairas aistii tunnetilat tarkasti. Ole siis aidosti läsnä ja katso kohti.

Muistisairas voi sairautensa varhaisessa vaiheessa auttaa pätevän valtakirjan tekemistä. Edunvalvontavaltuutus on hyvä keino varautua tulevaisuuteen.
Teksti:
Seura

”Muistisairas vanhempani yrittää hoitaa omia asioitaan, mutta aiheuttaa itselleen haittaa. Hän esimerkiksi peruu lääkäri- ja fysioterapia-aikojaan ja kieltäytyy kaikista tukipalveluista. Koska muistisairaan tekemisiä saa rajoittaa?”

Kevyempiä vaihtoehtoja muistisairaan potilaan asioiden hoitamiseksi ovat valtakirja pankki- ja terveysasioiden hoitoa varten tai edunvalvontavaltuutus.

Edunvalvontavaltakirjalla valtuutetaan toinen henkilö edustamaan valtuuttajaa esimerkiksi taloudellisissa ja terveyttä koskevissa asioissa. Valtuutus astuu voimaan vasta, kun sitä tarvitaan. Valtuutus annetaan ennakoivasti.

Edunvalvojan määräämisen edellytyksenä on, että ihminen ei itse pysty huolehtimaan eduistaan sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen tai heikentyneen terveydentilansa vuoksi.

Lue myös: Totta vai tarua: Voiko iäkkäiden vanhempienkin reseptit uusia Omakannassa?

Muistisairas ja edunvalvojan tarve

Edunvalvojan määrääminen on viimeinen vaihtoehto potilaan etujen turvaamiseksi. Silloin ihminen ei pysty itse huolehtimaan itseään tai varallisuuttaan koskevia asioita.

Edunvalvojan määrääminen on helpompaa, jos asianomainen haluaa sitä myös itse. Tarvittaessa tuomioistuin voi määrätä edunvalvojan, jos ihminen ei itse ymmärrä etuaan ja vastustaa edunvalvojan määräämistä. Edunvalvoja huolehtii taloudellisten asioiden lisäksi siitä, että valvottava saa kuntoutusta, huolenpitoa ja hoitoa.

Edunvalvojan määrääminen etenee hakemuksella tai ilmoituksella digi- ja väestötietovirastoon henkilöstä, jolla mahdollinen tarve edunvalvontaan. Digi- ja väestötietovirasto selvittää edunvalvonnan tarpeen ja pyytää lääkärinlausuntoa.

Asiantuntijana Kimmo Salminen, gastroenterologian ja geriatrian erikoislääkäri.

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 10/21.

Lue myös: Kun vanhempi sairastuu – Nämä valtakirjat ja valtuutukset tarvitset, jotta voit hoitaa asioita toisen puolesta

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X