Näin herkuttelet uusilla perunoilla myös talvella – vaatii vain 10 minuutin vaivan

Perunatohtori kertoo, miten varhaisperunat kannattaa pakastaa ja valmistaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos näet hieman vaivaa nyt, voit syödä uusia perunoita läpi talven.

Perunatohtori kertoo, miten varhaisperunat kannattaa pakastaa ja valmistaa.
Teksti: Milla Ollikainen

Uudet perunat voi esikeittämisen jälkeen pakastaa siinä missä lähes kaikki muutkin kasvikset.

Vesipitoisuutensa vuoksi peruna on kuitenkin hiukan haasteellinen pakastettava. Aloittelijan ongelma on, että ohjeet eroavat toisistaan esimerkiksi esikeittoajan suhteen – haitari ulottuu kahdesta kymmeneen minuuttiin. Lisäksi pakastettujen perunoiden keittämisestä löytyy täysin ristiriitaisia ohjeita.

Martat neuvovat sivuillaan laittamaan jäiset perunat suoraan kiehuvaan veteen, kun taas Maa- ja kotitalousnaisten mukaan perunat pitää laittaa jäisinä kylmään veteen ja sitten kiehauttaa.

Asiaan on saatava selvyys, jottei kesäinen vaivannäkö valu talvella keittoveden mukana viemäriin. Otetaan avuksi tiede.

Katso kelloa keittäessäsi

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Elina Virtanen on väitellyt tohtoriksi perunasta. Kas näin Virtanen sen tekisi:

1. Keitä tasakokoisia Timo-perunoita koosta riippuen 2–4 minuuttia, jotta perunoiden entsyymituotanto lakkaa. Älä missään nimessä keitä yli kuutta minuuttia, jotta peruna ei ala kypsyä ja tärkkelys hajota.

2. Jäähdytä perunat mahdollisimman nopeasti esimerkiksi jääkaapissa, jotta ne eivät ala tummua. Pakasta tiiviissä rasioissa.

3. Sulata perunoita hieman mutta älä liikaa, ettei niistä tule vetisiä. Laita kohmeiset perunat kiehuvaan veteen tai kuumaan höyryyn. Aivan jäisinä niitä ei kannata keittää, koska kypsyminen tapahtuu tällöin epätasaisesti.

4. Tarkkaile perunoita. Esikeitetyt varhaisperunat kypsyvät nopeasti ja saattavat helposti hajota.

5. Tarjoile. Jos olet joulupöydässä, tarkkaile anoppia.

Varhaisperuna ei kemialliselta koostumukseltaan juurikaan eroa syys- tai talviperunoista. Virtasen mukaan erona on lähinnä vesipitoisuus, joka saattaa olla varhaisperunalla hieman korkeampi.

X