Näin nivelreuma pysyy oireettomana

Nivelreuma on parantumaton, mutta tehokkaalla hoidolla rauhoittuva tauti. Nykyaikana se ei tee kenestäkään liikuntakyvytöntä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oikeanlaisella hoidolla nivelreuman oireet saa kuriin.

Nivelreuma on parantumaton, mutta tehokkaalla hoidolla rauhoittuva tauti. Nykyaikana se ei tee kenestäkään liikuntakyvytöntä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Nivelreuma on yleinen, tulehduksellinen nivelsairaus. Se alkaa usein yhden tai useamman nivelen tulehduksena. Lue reumatologian erikoislääkärin vastaukset nivelreumasta ja miten sitä hoidetaan.

1. Päkiöitä pakottaa ja aamukankeus kiusaa. Onko tämä nivelreumaa?

Aamuun painottuva nivelten ja joskus koko kehon jäykkyys ja kankeus ovat nivelreuman oireita. Sairastunut voi havahtua vaikka siihen, että aamukahvin keittäminen hankaloituu: sormet eivät toimi kuten ennen, ja kahvikuppi tippuu käsistä. Jäykkyys ja turvotus voivat saada seurakseen kivun, muttei aina.

Oireet eivät välttämättä kiusaa joka aamu, vaan ne voivat välillä helpottua palatakseen myöhemmin uudelleen.

Nivelreumaan voi sairastua missä iässä vain, mutta yleisintä sairastuminen on 60–70-vuotiailla naisilla. Naisilla nivelreuma on kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä.

2. Miten lääkäri diagnosoi nivelreuman?

Potilaan oireet ja huolellinen tutkiminen ovat diagnosoinnin perusta. Nivelreuma on tyypillisesti pieniin ja keskisuurin niveliin painottuva tulehdussairaus. Lääkäri voi havaita tunnustelemalla nivelissä sukkulaimaisen turvotuksen, joka kertoo nivelkalvon tulehduksesta. Jos tulehdus on voimakas, nivelet voivat punoittaa ja niitä voi kuumottaa.

Niveltulehdus voidaan havaita ultraäänellä ja magneettikuvauksella, mutta röntgenkuvassa nivelreuma ei alkuvaiheessa näy.

Potilaalta otetaan myös verikokeita, joista katsotaan esimerkiksi tulehdusarvot ja reumatekijät. Vaikka verikokeet olisivat normaalit, voi henkilöllä olla nivelreuma.

3. Onko nivelreuma vaarallinen?

Hoitamattomana nivelreuma on hankala sairaus, joka syövyttää nivelrustoa, -siteitä ja luun pintaa. Nämä vauriot johtavat nivelten virheasentoihin ja heikentävät niiden toimintaa. Nykyhoidot ovat kuitenkin tehokkaita, eikä sairaus enää invalidisoi entiseen tapaan. Nivelreumaan liittyy kuitenkin liitännäissairauksia: se on yhtä suuri valtimosairauksien riskitekijä kuin kakkostyypin diabetes. Useimmiten nivelreumapotilas menehtyykin sydän- ja verisuonisairauteen.

Nivelreuma on parantumaton sairaus. Hoito tähtää siihen, että tauti saadaan rauhoittumaan eli remissioon. Se on tila, jossa tulehdus ei jyllää aktiivisesti nivelissä ja aiheuta oireita. Nykyisin nivelreuman seurannassa hyödynnetään erilaisia tautiaktiivisuusmittareita.

4. Kuinka lääkäri hoitaa nivelreumaa?

Nivelreumaa voi pitää eräänlaisena elimistön sisällissotana, eikä tätä sotaa ratkaista pelkällä hyvällä tahdolla, vaan tehokkailla lääkkeillä. Nivelreuman hoidossa käytettäviä lääkkeitä ovat esimerkiksi metotreksaatti, sulfasalatsiini ja hydroksiklorokiini. Niitä käytetään yleensä kahden tai kolmen lääkkeen yhdistelmähoitona.

Kortisoni hillitsee hyvin tulehdusta, ja sitä annostellaan sekä tabletteina että nivelpistoksina. Suurina annoksina sillä on kuitenkin haittansa, kuten osteoporoosi, ja siksi sen käyttö pyritään rajaamaan taudin alkuvaiheeseen ja annokset pidetään mahdollisimman pieninä. Myöhemmin satunnaiset kortisonikuurit voivat olla tarpeen.

Jos perinteiset reumalääkkeet eivät muutamassa kuukaudessa auta, käytetään biologisia reumalääkkeitä. Ne ovat pääosin ihonalaiskudokseen annosteltavia valmisteita, jotka potilas voi itse pistää esitäytetyllä lääkekynällä.

5. Nivelreuma kipuilee – Mikä auttaa?

Kun tulehdus saadaan rauhoitettua lääkkeillä, kipulääkkeitä ei yleensä tarvita. Jos tarvitaan, kipua hoidetaan tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla.

Mikäli potilas tarvitsee usein tulehduskipulääkettä, hän tarvitsee myös mahansuojalääkityksen. Jatkuvassa käytössä tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa maha- ja pohjukaissuolihaavan.

6. Kannattaako kokeilla kylmähoitoa?

Kylmästä tulehduksen sammuttajana ei ole tutkimusnäyttöä. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö kylmä voisi ohimenevästi helpottaa pikkunivelten tulehdusta. Ennen kaikkea kylmä lievittää kipua, ja sen hoitoon sitä uskaltaa käyttää turvallisesti.

Kannattaa muistaa, että nivelreuma on siinä mielessä kurja tauti, että nivelessä voi olla tulehdus ilman kipua. Kivun lieveneminen ei siis ole merkki siitä, että tauti olisi remissiossa.

7. Pitääkö ruokavaliota muuttaa?

Ruokavalio voi vaikuttaa kipuun, ja joidenkin potilaiden kokemusten mukaan se saattaa lievittää niveltulehdusta. Nämä potilaat ovat jättäneet runsaan punaisen lihan syönnin ja vaihtaneet kala-kasvispainotteiseen ruokavalioon. Sellainen tutkimusnäyttö kuitenkin puuttuu, että reumaa voitaisiin hoitaa yksinomaan ruokavaliolla. Kala-kasvispainotteinen ruokavalio vähentää kuitenkin reumaan liittyvän valtimosairauden riskiä, ja sen vuoksi sitä voi suositella.

Ruokavalio olisi hyvä koostaa sellaiseksi, että se auttaa painonhallinnassa. Ylipaino heikentää reumalääkkeiden tehoa, ja ylipainoisille nivelreuma aiheuttaa muita todennäköisemmin nivelten syöpymiä.

8. Voiko nivelreumaa sairastava harrastaa liikuntaa?

Nivelreumaa sairastavia kannustetaan liikkumaan, sillä aktiivisesti liikkuvilla potilailla sairaus näyttäisi olevan liikkumattomia rauhallisempi. Liikunnalla huolehditaan esimerkiksi nivelten liikkuvuudesta eli sillä voidaan ehkäistä nivelten liikerajoitteita.

Terveysliikuntasuositukset sopivat myös nivelreumaa sairastavan liikuntaohjeiksi. Niissä kestävyysliikunnan viikkoannos on vähintään 2,5 tuntia reipasta liikuntaa, kuten pyöräilyä tai kävelyä. Sama vaikutus saadaan, jos liikkuu rasittavalla tavalla tunnin ja vartin. Lisäksi kahdesti viikossa tulisi harrastaa lihaskuntoa ja liikkuvuutta parantavaa liikettä.

9. Koska tarvitaan leikkaushoitoa?

Nykyään lääkehoidot ovat niin tehokkaita, ettei leikkaushoitoja juurikaan tarvita. Enää vain harvoin tehdään tulehtuneen nivelkalvon poistoja, nivelproteesileikkauksia tai nivelten luudutus- eli jäykistysleikkauksia. Niitä voidaan kuitenkin tarvita, jos reuman diagnosointi ja tehokas hoito viivästyvät, ja tauti ehtii aiheuttaa niveliin muutoksia. Pitkään sairastanutta potilasta voidaan toisinaan hoitaa tekonivelleikkauksella.

10. Olisiko sairastumisen voinut estää itse jotenkin?

Alttius nivelreumaan on perinnöllistä, ja perimä selittääkin ehkä 50–60 prosenttisesti sairastumisen. Loppuosa menee sattuman piikkiin, ja siksi reumasta ei kannata syyllistää itseään.

Tupakointi on elintavoista ainoa, jolla on tunnettu yhteys reumaan: se kaksinkertaistaa nivelreumaan sairastumisriskin. Tupakointi muuttaa elimistön valkuaisaineita sellaisiksi, että elimistön oma puolustusjärjestelmä hyökkää niitä kohtaan.

Asiantuntijana Antti Puolitaival, reumatologian erikoislääkäri, Kuopion yliopistollinen sairaala ja Mehiläinen.

Kipu oli nivelreumaa

Kotilääkärissä: Pidä huolta nivelistä

X