Näin pudotat painoasi pysyvästi ja ilman kyyneleitä fiftaamalla - lue ohjeet!

Laihdutus on tehoton tapa laihtua. Pysyvämpiin tuloksiin tähtäävä fiftaus on kokonaisvaltaisempi painonhallinnan menetelmä. Uusi painofilosofia lupaa pysyviä tuloksia ilman kyyneleitä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Laihdutus on tehoton tapa laihtua. Pysyvämpiin tuloksiin tähtäävä fiftaus on kokonaisvaltaisempi painonhallinnan menetelmä. Uusi painofilosofia lupaa pysyviä tuloksia ilman kyyneleitä.
Teksti:
Nina Sarell

1. Mitä on fiftaus?

Fiftaus on kokonaisvaltainen painonhallintamenetelmä, jossa painoa pyritään hahmottamaan uudella, laajemmalla tavalla. Painonhallinta kuvataan pizzana, jossa on kuusi viipaletta: hyvä ruoka, hyvä maku, hyvä kylläisyys, hyvät tiedot, hyvät taidot ja hyvät tottumukset. Nämä muodostavat painonhallinnan kokonaisuuden. Kun joka viipaleessa tehdään pieniä muutoksia, laihtuminen ei vaadi isoja ja hankalia tekoja, ja samalla luodaan vahva pohja pysyvälle muutokselle.

2. Millä tavalla se eroaa perinteisistä dieeteistä?

Perinteisissä dieeteissä keskitytään lähinnä syömiseen ja liikuntaan. Painoon vaikuttaa kuitenkin valtava vyyhti muitakin tekijöitä: ikä, asuinympäristö, tunteet, tottumukset, makumieltymykset, tietomme painonhallinnasta ja omaa kehoa ja painoa koskevat ajatukset. Näin monimutkaista kokonaisuutta on melkein mahdotonta ottaa haltuun vain syömällä tiettyjä ruokia tai liikkumalla.

Fiftauksessa otetaan huomioon painonhallinnan taustatekijät. Myös ruokavaliomuutos tehdään eri tavalla kuin perinteisissä laihdutusmenetelmissä. Vaikeiden ruokateorioiden sijaan opetellaan yksi helppo periaate: aina voi valita edes puolet terveellisemmin. Ruokavaliota muokataan vähitellen tämän prinsiipin mukaan. Esimerkiksi kasviksia ei vain lisätä lautaselle, vaan niitä opetellaan muun muassa piilottamaan ruokiin.

3. Miksi se toimii paremmin kuin perinteinen laihdutus?

Fiftaus ei ole ulkoa opeteltava malli, vaan oman ajatteluprosessin käynnistykseen suunniteltu työkalupakki. Se auttaa laihduttajaa etsimään omasta elämästään ne tekijät, joita muuttamalla paino alkaa laskea. Fiftaus on kokoelma erilaisia välineitä, joista voi valita itselleen tarpeelliset.

Kaikille sopivaa mallia painon normalisoimiseen ei ole olemassakaan, koska meillä jokaisella on omat, yksilölliset paino-ongelmamme ja niiden taustalla kasa erilaisia syitä. Joskus ne ovat kahlitsevia ajattelumalleja, joskus tietynlaisia makumieltymyksiä ja huonoa ruokarytmiä. Tarvitaan kokonaisvaltaisempaa ajattelua, oivalluksia pakkopaitojen sijaan.

Esimerkiksi kasvisten syömistä on ihan turha yrittää, jos kaikki kasvikset maistuvat pahoilta ja suklaanhimo vie järjen. Siksi fiftauksessa on tärkeää myös hyvä ruokarytmi, omien makutottumusten muokkaaminen sekä syömisen hallinta kehon luontaisten nälkä- ja kylläisyysviestien avulla. Herkkuhimoihinkin pureudutaan perinteistä yksilöllisemmin. Meillä on hyvin erilaisia syitä siihen, miksi makea maistuu liiankin hyvin.

4. Miten fiftaus on syntynyt?

Fiftauksen kivijalka on ravitsemuksen ja painonhallinnan tutkimuksessa ja asiantuntijatiedossa. Laihtumisen onnistumistekijöistä on olemassa valtava määrä tutkimustietoa, mutta niihin perustuvia toimivia käytännön sovelluksia kaivataan kipeästi. Fiftaus jalkauttaa tutkimustietoa käytännön painonhallinnan tueksi. Esimerkiksi fiftauksen ruokavalio perustuu suositusten mukaiseen ruoanvalintaan, mutta se auttaa valitsemaan ruokaa joustavammin kulloisenkin tilanteen ja omien valmiuksien ja mieltymysten mukaan. Sen sijaan, että opettelisit ulkoa jonkin tietyn tavan syödä, ryhdytkin muuttamaan omia mieliruokiasi, hivuttaen samalla makutottumuksia hellävaraisesti haluttuun suuntaan.

5. Miten fiftaus aloitetaan?

Jos taustalla ei ole vaikeita psykologisia syömisen pulmia, voi aloittaa vaikkapa istumalla alas ja miettimällä omaan laihdutustarpeeseen liittyviä taustasyitä. Miksi haluat laihtua ja minkä verran? Mitä tekijöitä taustalla on, ja minkälainen suhde sinulla on tämänhetkiseen kehoosi, syömiseen ja painonhallintaan? Näitä asioita on tärkeää tuoda tietoisuuden tasolle ja pohtia.

Useimmat haluavat aloittaa elintapojen muokkaamisen ruokavaliosta, ja se on ihan ok. Eri ruoka-aineita voi vähitellen alkaa fiftailla parempaan suuntaan: puolet pastasta tai riisistä valitaan täysjyvänä, punainen liha fiftataan vaikkapa lisäämällä lihapullataikinaan juuresraastetta ja kasvisten osuutta monipuolistetaan.

Ruokavaliomuutosta tehdessä tärkeintä on, että vauhti ei pääse kasvamaan liian suureksi. Ruoka-aineiden muuttamisesta ei saa tulla itsetarkoitusta, vaan samalla etsitään aktiivisesti hyvää ruokarytmiä, luontaista nälänsäätelyä ja uusia miellyttäviä makumaailmoja sekä muokataan makumieltymyksiä.

6. Syön jo nyt paljon salaattia. Eikö se riitä?

Fiftauksen ensimmäinen askel on aina kasvisten lisääminen. Jos syöt lounaalla puoli lautasellista kasviksia, saatat yllättyä, jos laitat salaatin puntariin. Puoli kiloa kasviksia tulee harvoin täyteen lisäkesalaatilla – siihen tarvitaan jotakin painavampaa. Sitä paitsi puoli kiloa on vain vähimmäistavoite. Painonhallinnan kannalta sopiva määrä saattaakin olla esimerkiksi 700–800 grammaa. Jotta tähän päästäisiin, kasviksia, hedelmiä ja marjoja pitäisi saada lisättyä paitsi joka aterialle, myös lämpimiin ruokiin. Siihen on monia erilaisia kikkoja, eikä lisäkesalaattia välttämättä tarvita ollenkaan.

7. Millä tavalla makumieltymyksiä voi muuttaa?

Makumieltymykset muuttuvat luontaisesti läpi elämän. Joku ihastuu ulkomaanmatkalla thaimaalaisiin ruokiin tai ostereihin, joku kyllästyy yhtäkkiä pyttipannuun. Saatamme olla lapsena nirsoja ja aikuisena uskaliaita ja kokeilunhaluisia herkkusuita. Makuaisti on joustava aisti, jota voi tietoisesti jumpata haluamaansa suuntaan. Tätä tietoa kannattaa tietenkin hyödyntää ja muokata makuaistiaan kohti terveellisempiä, vähäsuolaisempia ja vähemmän makeita makumaailmoja. Tärkein ase tähän on toisto. Yksinkertaisimmillaan homma menee niin, että jos maistat jotakin itsellesi vierasta ruoka-ainetta 10–20 kertaa, alat lopulta pitää siitä.

8. Miten mieliteot saa hallintaan?

Ensimmäinen ja tärkein mielitekojen rauhoittaja on hyvä, säännöllinen ateriarytmi yhdistettynä nälkäviesteihin. Kun syöt säännöllisesti riittävän määrän terveellistä ruokaa, mieliteot vaimenevat merkittävästi.

Myös terveelliseen suuntaan muuttuneet makumieltymykset ovat korvaamaton etu painonhallinnassa. Jos miellyt vähäsuolaisempiin makuihin, perunalastut, aurajuusto ja salamipizza putoavat luonnostaan pois himotuimpien herkkujen listalta. Runsasrasvaiset maut lakkaavat vähitellen miellyttämästä, ja alat kaivata jotakin raikkaampaa.

Sokerinhimo vaimenee usein sokeria vähentämällä ja jos ei, niin vaihtoehtoisiakin konsteja makeanhimon taltuttamiseen on olemassa. Liiallista kieltämistä pitää kuitenkin välttää. Jokaisen on mahdollista oppia herkuttelun tapoja, jotka mahdollistavat samalla myös normaalipainossa pysymisen.

9. Entä jos repsahdan?

Mitään repsahdusta ei ole oikeastaan edes olemassa. On vain päiviä, jolloin valitsemme asioita vähän fiksummin, ja toisia päiviä jolloin teemme jotakin muuta. Painonhallinnan ratkaisee vain ja ainoastaan se, mitä tällaisen joku muu -päivän jälkeen tapahtuu. Painonhallinta on elämän pituinen jana, jossa yksittäiset päivät tai edes viikot eivät hetkauta painojanaa suuntaan eivätkä toiseen. Kurinpalautuskuureja ja rangaistusruokia ei kannata missään nimessä edes harkita. Jos syöminen on karannut hetkellisesti laiduntamisen puolelle, suositeltavinta on järjestää komea tuhlaajapojan paluu: herkullinen, mutta hyviä elementtejä suosiva juhla-ateria. Rouhea lohiburger tai hirvipihvi uunijuureksilla palauttaa mieleen kaiken sen ihanan, mitä terveelliset elintavat ovat tuoneet elämään.

10. Olen kokeillut laihdutusta sata kertaa, mutta se loppuu aina johonkin. Mitä voisin tehdä toisin tällä kertaa?

Pysyvien muutosten tärkein edellytys on muutoksen omakohtaisuus ja kokonaisvaltaisuus. Kun oivallukset ovat omia ja muutos räätälöity oman elämään sopivaksi, ei tarvita myöskään ulkoa ammennettua motivaatiota tai kalliita investointeja. On myös tärkeää hahmottaa, miten isosta kokonaisuudesta on kyse. Painonhallinta ei ole projekti vaan jatkuva prosessi, jossa uusia oivalluksia syntyy vielä kymmenen vuodenkin päästä. Aikaa uuden opetteluun on rajattomasti, mihinkään ei ole kiire. Tavoitepaino on siellä jossakin ja tulee vastaan, kunhan vain jatkat opiskelua ja pidät itsestäsi huolta. Kiloja ei selätetä pureutumalla sellerinvarteen, vaan painopulman juuriin: ajattelutapoihin ja uskomuksiin, makumieltymyksiin, nälkä- ja kylläisyysviesteihin. Kun elintapoja peukaloidaan sopivasti sieltä täältä, paino putoaa ilman itsekuria.

Lue lisää: Nina Sarell: 50:50 Helppo tie hoikaksi ja pysyvään painonhallintaan (Minerva).

Lue myös:

Miksi paino on aina ongelma?

Kotilääkäri: Kuiduista apua painonhallintaan

X