Näin saat lisää vastustuskykyä ruoasta

Voiko ruoalla kohentaa vastustuskykyä? Miksipä ei. Sen lisäksi auttaa muutama muukin hyvä niksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mitä kasvisvoittoisempi ja monipuolisempi ruokavalio, sitä enemmän siitä saa suojaravintoaineita

Voiko ruoalla kohentaa vastustuskykyä? Miksipä ei. Sen lisäksi auttaa muutama muukin hyvä niksi.
(Päivitetty: )
Teksti:
Nina Sarell

Oikea ravitsemus on yksi elimistön puolustusjärjestelmän kulmakivistä. Kivijalka kuitenkin muurataan niin varhain, että kun luet tätä, perusta on ollut valmis jo aikapäivää sitten. Jos haluat vahvistaa vastustuskykyäsi ja välttää turhat sairastelut, tarvitset ruuan lisäksi myös muutaman lisävinkin pöpöntorjuntaan.

Tärkein ruoka

Tätä vinkkiä et ehdi enää käyttää itse, mutta kerro se tuleville polville: yksi hyvän vastustuskyvyn salaisuus on äidinmaito.

Suurin osa ihmisen puolustusjärjestelmän soluista sijaitsee suolistossa. Siellä terveyttämme suojelevat suoliston hyvät mikrobit.

Siinä vaiheessa, kun vauvan suoliston läpi ei ole vielä kulkenut muuta kuin lapsivettä, suoliston mikrobisto on vielä kehittymätön ja altis monenlaisille taudinaiheuttajille. Pientä, vastasyntynyttä vauvaa suojaa onneksi maailman täydellisin ja ihmeellisin ruoka.

Rintamaito on oikeastaan ainoa ruoka, jota voi hyvällä syyllä verrata lääkkeeseen: se on kuin vauvan ensimmäinen rokotus. Rintamaidossa on vasta-aineita, jotka suojelevat vauvaa esimerkiksi hengitystieinfektioilta, keuhkokuumeelta, korvatulehdukselta ja ripulilta. Samalla maito tukee vauvan suoliston ja oman vastustuskyvyn kehittymistä. Se antaa suojaa astmaa, diabetesta, sydäntauteja ja allergioita vastaan.

…ja vielä kuravettä

Ensimmäiset pari elinvuotta ovat elimistön puolustusjärjestelmän kehitykselle kriittistä aikaa. Riittävä altistus ympäristön taudinaiheuttajille synnyttää terveen ja toimivan puolustusjärjestelmän. Samalla erilaisten autoimmuunisairauksien ja allergioiden riski pienenee.

Asiantuntijat epäilevät, että steriili nyky-ympäristö ja liian ”täydelliseksi” prosessoitu ravinto ovat syynä esimerkiksi ruoka-aineallergioiden, keliakian ja crohnin taudin yleistymiseen.

Harjoittelua

Lapsiperheissä arki on joskus yhtä nuhaa ja oksennustautia. Talvikauden vitsaukset eivät pysy loitolla, vaikka lapsille syöttäisi joka päivä parsakaalia ja appelsiineja.

Sairastelu on vain luonnon oma tapa jumpata jälkikasvun immuniteettia: osa vastustuskyvystä syntyy opitun puolustusjärjestelmän kautta. Kun sama taudinaiheuttaja kohdataan uudestaan, elimistö muistaa sen ja pystyy heikentämään taudinaiheuttajaa tai torjumaan sen kokonaan. Lapsi siis sairastaa harjoituksen vuoksi.

Viimeistään aikuisena

vastustuskyky

©OM-ARKISTO

Hankittu immuniteetti kehittyy ja viisastuu koko elämän ajan. Suurin osa vastustuskyvystä on kuitenkin aikuisikään tullessa jo hankittu. Mitä enemmän ikää kertyy, sitä ratkaisevampi merkitys on myös kokonaisterveydellä ja elintavoilla. Viimeistään nyt on syytä kiinnittää katse myös ruokavalioon: yksipuolinen ja ravintoaineköyhä ruoka heikentää suoliston hyvää bakteerikantaa, joka on puolustusjärjestelmän parhaita syömähampaita.

Immuunipuolustus tarvitsee toimiakseen pysyvästi terveellisen ruokavalion – kausiluontoiset c-vitamiinikuurit tai superruuat eivät juuri auta. Mitä kasvisvoittoisempi ja monipuolisempi ruokavalio, sitä enemmän siitä saa suojaravintoaineita, jotka ovat osallisina myös immuunipuolustuksen toiminnassa.

Vain osa puolustusta

Vaikka ruokavaliosi hipoisi täydellisyyttä, saatat pettymykseksesi sairastaa saman verran kuin paahtoleivällä ja kinkulla elävä vierustoveri. Suoliston hyvää mikrobistoa heikentävät vääränlaisen ruoan lisäksi ainakin runsas antibioottien käyttö ja pitkäaikainen happolääkitys. Liiallinen stressi altistaa infektioille, samoin runsas alkoholinkäyttö, unettomuus ja liian kovatehoinen fyysinen harjoittelu.

Hyvässäkin ravitsemustilassa oleva ihminen voi olla altis infektioille ympäristösyistä: esimerkiksi päiväkodin työntekijät sairastavat enemmän siksi, että taudinaiheuttajia on tarjolla poikkeuksellisen runsaasti.

Tautien ehkäisemiseksi yksi virttynyt keino on ylitse muiden: pese kädet usein. Jos haluat ottaa varman päälle, vältä flunssakaudella kättelemistä ja ihmispaljoutta.

Täydellistä ei ole

Terveelläkin aikuisella on 2–4 flunssaa vuodessa, ja astmaatikolla ja tupakoitsijalla tahti on vielä hiukan tiheämpi. Myös diabeetikot ovat usein herkkiä taudinaiheuttajille.

Jos flunssien väliin mahtuu pari, kolme tervettä kuukautta, voit onnitella itseäsi normaalisti toimivasta vastustuskyvystä.

Flunssaruokaa?

Yhdelle se on valkosipuli, toiselle kuuma inkiväärijuoma ja kolmannelle kanakeitto. Flunssan torjumiseen käytettävät ruuat ja rohdot ovat tieteen näkökulmasta enimmäkseen viehättävää kansanperinnettä. Länsimainen tiede on hyvä selittämään monenlaisia ilmiöitä, mutta kehon ja mielen yhteistyö on sille vaikea yhtälö. Flunssa on paitsi virustauti, myös mielentila – ja mitä kurjemmaksi olosi tunnet, sitä voimakkaampi on sairauden kokemus.

Jos mummon flunssalääke lievittää sairauden aiheuttamaa kurjaa oloa, se ajaa asiansa, vaikka tiedemiesten mielestä kyse olisi vain lumeesta. Lumevaikutus on tieteen maailmassa huuhaata ja hömpötystä, mutta ihmiselle itselleen hyödyllinen: kaikki ne lääkkeet, joihin uskomme ja luotamme sataprosenttisesti, auttavat tavalla tai toisella.

Lähteet: Jukka Lumio: Aikuisen infektioherkkyys. Lääkärikirja Duodecim 2017, Jukka Lumio: Elimistön vastustuskyky, immuniteetti. Lääkärikirja Duodecim 2016 www.terveyskirjasto.fi, How to boost your immune system – tips to fight disease and strengthen immunity. Harvad Health Publications 2016. www.health.harvard.ed

Lue myös:

Flunssa iski? Nauti C-vitamiinia näin, niin paranet nopeammin

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

3 x ruokaa terveydeksi

Elävä ruoka. Pitkälle prosessoidusta ruuasta puuttuvat elävät mikrobit, bakteerit ja entsyymit sekä antioksidantit, jotka tukevat immuunipuolustuksen toimintaa. Syö joka päivä kasviksia, marjoja ja hedelmiä.

Kuituviljat. Viljakuidut ovat prebiootteja eli hyvien suolistobakteerien ruokaa. Täysjyvävilja auttaa puolustajabakteereita voimaan hyvin ja lisääntymään.

Probiootit. Hapanmaitotuotteet ja hapatetut kasvikset sisältävät maitohappobakteereja, jotka täydentävät hyvien bakteerien joukkoja. Antibioottikuurin yhteydessä voi varmuuden vuoksi syödä myös kuurin saccharomyces boulardii -probioottihiivaa tai gefiluskapseleita hyvän bakteerikannan suojelemiseksi.

X