Näin saat kylmät jalat kätevästi lämpimiksi

Viluvarpaiden hoitoon on monta konstia jumpasta jalkakylpyyn, kertoo yliopisto-opettaja Minna Stolt Turun yliopiston hoitotieteen laitokselta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viluvarpaita voi hoitaa vaikka jalkakylvyllä. ©ISTOCK

Viluvarpaiden hoitoon on monta konstia jumpasta jalkakylpyyn, kertoo yliopisto-opettaja Minna Stolt Turun yliopiston hoitotieteen laitokselta.
(Päivitetty: )
Teksti: Marika Saastamoinen

Kylmät jalat ovat naisilla yleisemmät

Totta. Tosin syytä naisten heikompaan ääreisverenkiertoon ei tiedetä. Myös ikä vaikuttaa: Liikkumisaktiivisuuden vähetessä kehon ääreisosat, kuten varpaat, pysyvät useammin viileinä. Samaten verenkiertoon liittyvien sairauksien riski kasvaa vanhetessa. Sellaisiin lukeutuu valtimoiden ahtauma, jossa kalkkeutuneet verisuonet aiheuttavat kävellessä pohkeeseen kovan kivun, joka pakottaa pysähtymään. Tilaa kutsutaan katkokävelyksi.

Liikunta parantaa ääreisverenkiertoa

Totta. Mikä tahansa liikunta lisää ääreisverenkiertoa. Helposti kotona tehtävään jalkajumppaan voi sisällyttää esimerkiksi varpaiden kipristelyä ja varpaille nousuja. Polvia ja nilkkoja voi ojennella istuessa suoriksi.

Kuuma kylpy lämmittää tehokkaimmin

Tarua. Tehokkaimmin jalkoja lämmittävät vaihtokylvyt, joissa jalkoja nostetaan viiden minuutin välein kylmästä vesisoikosta lämpimään ja takaisin, jolloin verisuonet vuoroin supistuvat ja laajenevat lämpötilavaihtelun vaikutuksesta. Vaihtokylvyt on hyvä aloittaa kylmällä vedellä ja lopettaa lämpimään.

Viluvarpaita lämmittävä vaikutus saadaan aikaan myös kylmällä suihkulla ennen nukkumaanmenoa, minkä jälkeen jalkaterät hangataan kuiviksi froteepyyhkeellä ja puetaan löysiin ja pehmeisiin sukkiin. Lämpimin sukka on sellainen, jossa yhdistyvät synteettinen materiaali ja luonnonmateriaali. Silloin sukka imee jaloista erittyvän kosteuden ja haihduttaa sen pois iholta.

Lue myös:

Totta vai tarua? Näin saat kylmät jalat lämpimiksi pakkasellakin

Sormet muuttuvat kylmässä valkoisiksi – onko se vaarallista?

X