Rakkaus voi olla sokea, mutta ei ole ihan sama, ketä suutelet – Potilaan suun terveys romahti ja italialaishammaslääkäri jyrähti: ”Jätä se mies”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kumppanin suuhygenialla on väliä. Mikäli hänellä on ientulehdus, löytyy se kohta myös sinun suustasi.
© iStock
Vaikka kuinka hoitaisit hampaitasi, se ei riitä, jos kumppanisi ei tee samoin. Hänen suunsa bakteerit voivat siirtyä, kun suutelette, sanoo hammaslääkäri.

Pitäisikö tästedes treffeillä tiedustella, miten kumppaniehdokas hoitaa hampaitaan? Ehkä pitäisikin.

Kumppanisi suussa majailevat bakteerit voivat nimittäin tarttua sinuun.

”Kyllä, juuri näin on asia. Näitä tapauksia on ollut. Ennen terveeseen suuhun on yhtäkkiä tullut ientulehdusta, kun potilas on alkanut seurustella. Tai jos on ollut alkavaa ientulehdusta, se on levinnyt”, kertoo  hammaslääkäri ja yksityisen PlusTerveys-terveyspalveluyrityksen lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson.

Hän on hoitanut potilaiden hampaita 40 vuoden ajan.

Ientulehdus saattaa vaania viatonta suutelijaa

Tosin ihan helposti näin ei käy, sillä suun bakteerikanta on kullakin meistä kohtalaisen vakiintunut, ja sitä on vaikeaa muuttaa yhtä lailla hyvään kuin huonoonkin suuntaan. Mutta kun altistus on riittävää ja kestää tarpeeksi kauan, kumppanin suun huono bakteerikanta voi todellakin tarttua.

”Eivät bakteerit ilman halki hyppää. Ne eivät myöskään enää aikuisiässä tartu lusikan, haarukan tai muiden ruokailuvälineiden kautta vaan tartuntaan vaaditaan suutelemista”, Karlsson sanoo.

Kuinka nopeasti bakteerit oikein siirtyvät?

Jos on tapaillut ja myös suudellut jotakuta katsomatta lahjahevosen suuhun, mikä neuvoksi? Kuinka nopeasti bakteerit siirtyvät?

”Ei tarvitse huolestua. Tartuntanopeus riippuu siitä, kuinka usein kumppaninsa kanssa suutelee. Tuskin kerta tai kaksi vielä tekee mitään, mutta kyllä se vuodessa jo alkaa näkyä.”

Ientulehdus siirtyy suusta toiseen suudeltaessa.

© iStock

Parisuhteen yhteiset hampaat

Mikäli Karlsson arvelee, että hänen potilaansa suun kunnon heikkenemisessä on tästä kyse, miten hän toimii?

Karlssonin italialainen kollega oli valinnut jyrkän linjan. Kollegan pitkäaikaisen potilaan aina ennen niin hyvin hoidettu ja terve suu oli dramaattisesti muuttunut huonompaan. Kuultuaan potilaan uudesta rakkaudesta kollega oli tehnyt päätelmän tilanteesta ja kehottanut jyrkästi potilasta: ”Jätä se mies.”

Näin rajuja hoitotoimenpiteitä Karlsson ei ole itse koskaan suositellut.

Hänkin kyllä voisi ottaa asian puheeksi vastaanotolla ja pyytää kumppaniakin käymään edes pikaisessa tarkastuksessa.

”Suosittelen, että parisuhteessa kumpikin pitää hampaistaan hyvää huolta.”

X