Nainen, näin kehosi ja mielesi muuttuvat vaihdevuosissa!

Sanna, 53, ihmettelee. Miksi lääkäri puhuu viisikymppiselle naiselle lähes aina hormonikorvaushoidosta ja elintavoista?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sanna, 53, ihmettelee. Miksi lääkäri puhuu viisikymppiselle naiselle lähes aina hormonikorvaushoidosta ja elintavoista?
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

1. Kävin mittauttamassa verenpaineeni, ja lääkäri kysyi hormonikorvaushoidosta. Miksi?

Hormonikorvaushoitoa käytetään vaihdevuosioireiden hoitoon, joista hikoilu, kuumat aallot ja limakalvojen kuivuus ovat tunnetuimpia. Syy oireisiin on estrogeenin vähyydessä. Samainen estrogeenin vähyys aiheuttaa muutoksia moniin kudoksiin ja voi nopeuttaa elimistön ikääntymismuutoksia.

Vaihdevuosissa moni hitaasti kehittyvä terveysriski tulee näkyviin. Tämä tahtoo kuitenkin jäädä yleisessä keskustelussa vaihdevuosioireiden varjoon. Vaihdevuosissa esiin tulevia terveysriskejä voidaan pienentää elintavoilla.

Hormonikorvaushoitoa ei määrätä ensisijaisesti esimerkiksi suojaamaan naisen sydänterveyttä. Se toimii kuitenkin hyvänä tukihoitona ja suojaa naista sydäntapahtumilta, mutta vain jos hoito aloitetaan terveelle naiselle alle 10 vuotta vaihdevuosien alkamisen jälkeen.

2. Veren rasvat ja -sokerit olivat kohonneet, mitä voin tehdä?

Estrogeeni kohottaa hyvää HDL-kolesterolia, eli se suojaa sydäntä. Vaihdevuosissa suoja loppuu, ja naisen HDL-kolesteroli laskee miesten kanssa samalle tasolle ja kokonaiskolesteroli nousee.

Koska paino tahtoo lisääntyä vaihdevuosissa, myös verenpaine ja sokerinsieto heikkenevät.

Sydänystävällinen ruokavalio, istumisen vähentäminen ja mielellään päivittäinen liikunta tepsivät edellä mainittuihin riskitekijöihin. Sydänystävällinen ruokavalio on kasvisvoittoinen. Siinä on paljon kuituja, vähän suolaa ja rasva on pääosin pehmeää. Alkoholi kohottaa verenpainetta.

3. Miksi lääkäri ehdotti D-vitamiinilisää?

Estrogeenituotannon vähentyminen laskee luun tiheyttä ja lisää murtumariskiä. D-vitamiini ehkäisee luukatoa, sillä se parantaa luuston rakennusaineiden eli kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä.

Suomessa kaikkien kannattaa käyttää D-vitamiinilisää, yleensä 20 mikrogrammaa vuorokaudessa. D-vitamiinitason voi myös mitata verikokeella.

Iskut, tärähdykset ja nopeat suunnanmuutokset vahvistavat luuta, ja siksi esimerkiksi pallopelit ja tanssi ovat hyvää luuliikuntaa.

4. Kuntosalistakin oli puhe. Onko sinne pakko mennä?

Ihminen alkaa menettää lihasmassaa kolmekymppisenä. Hormonitoiminnassa tapahtuvien muutosten vuoksi kato kiihtyy naisilla noin 50-vuotiaina niin, että kolmenkymmenen vuoden kuluttua kehon lihasmassa on pienentynyt 30–40 prosentilla.

Lihaksia ja lihasvoimaa tarvitaan arjessa pärjäämiseen ja kaatumisten ehkäisyyn. Lihasmassa helpottaa painonhallintaa, sillä lihas kuluttaa energiaa rasvaa enemmän. Lihakset paitsi varastoivat myös kuluttavat sokeria, eli niistä on hyötyä sokeriaineenvaihdunnankin kannalta.

Lihasmassa ja -voima tarvitsevat kasvuunsa vastusta. Helpoiten ja turvallisimmin sitä saa kuntosaliharjoittelussa. Multasäkkien nostelu treenaa oikein tehtynä jalkalihaksia, mutta jos tekniikka on väärä, selkä kuormittuu haitallisesti.

5. Miksi suklaapatukka siirtyy nykyään pelkästä katseesta vyötärölle?

Iän myötä perusaineenvaihdunta hidastuu. Ellei nainen lisää liikuntaa ja kevennä syömisiään, paino nousee.

Hormonitasapainossa tapahtuvat muutokset ovat yksi syy siihen, että vaihdevuosissa rasvan jakautuminen ja varastoituminen kehoon muuttuu ja rasva alkaa kertyä keskikehoon.

Vyötärölihavuus on vaarallista, sillä vatsaontelon rasvasolut vapauttavat aineenvaihduntaan haitallisia tuotteita, joiden vuoksi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoinfarktiin kasvaa.

6. Olenko turvassa rintasyövältä, kun en halua hormonihoitoa?

Yksikään nainen ei ole turvassa rintasyövältä. Hormonikorvaushoitoon liittyy kohonnut rintasyövän riski, mutta se on huomattavasti pienempi kuin ylipainon, liikkumattomuuden tai liiallisen alkoholin käytön aiheuttama vaara.

Tutkimusten mukaan rintasyövältä suojaavan liikunnan pitää olla teholtaan kohtuullisen rankkaa. Toisaalta tunnin jumppa viikossa ei riitä minkään terveysriskin pienentämiseen, jos muu aika kuluu takamus tuolissa.

7. Peilikuva masentaa, kun kaikki roikkuu. Tarvitsenko plastiikkakirurgia vai masennuslääkkeitä?

Estrogeenin väheneminen nopeuttaa myös ihon vanhenemista, ja iho menettää kimmoisuuttaan. Ulkonäkömuutoksiin suhtautuminen on asennekysymys. Jos katse on suunnattuna menneeseen, vaihdevuodet voivat tuntua pelkältä menetykseltä. Viisikymppisellä naisella on edessään vaikka mitä kivaa, jos hän itse tahtoo. Miksi ruveta vanhaksi ennen aikojaan?

Elämä pysyy mielenkiintoisena, kun jaksaa olla kiinnostunut uusista asioista. Plastiikkakirurgin sijaan kannattaisi ehkä kokeilla uutta harrastusta.

8. Minusta on tullut kuiva ja kiukkuinen akka, loppuelämäksikö?

Limakalvojen kuivuuteen saa avun paikallisestrogeeneista. Niitä voi käyttää turvallisin mielin, sillä ne eivät lisää rintasyövän vaaraa. Toisilla vaihdevuosioireet kestävät vain kolme–viisi vuotta, joillain jopa 10–20 vuotta.

Kiukkuisen mielen ymmärtää, sillä monella vaihdevuodet osuvat rankkaan ajanjaksoon: omat vanhemmat saattavat tarvita hoivaa, kotona voi olla kiukutteleva teini ja pitkä parisuhde saattaa puuduttaa.

Vaihdevuodet ovat hyvä ajankohta perusteellisille pohdinnoille ja tarvittaessa oman elämän suursiivoukselle. Kannattaa miettiä, mikä oikeasti ärsyttää ja mitä haluaa elämältä. Monesti auttaa, kun alkaa pitää itsestään entistä parempaa huolta ja panostaa elintapoihin.

Jos syy kiukkuun on hormonivajeessa, voi kokeilla hormonihoitoa puolisen vuotta. Ellei se tepsi, eikä muita vaihdevuosioireita ole, hoito lopetetaan.

Asiantuntijana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kliininen seksologi Leena Väisälä, Mehiläinen ja Aava.

Juttu on julkaistu Viva-lehdessä 6/18.

Miten vaihdevuosioireita hoidetaan ilman hormoneja?

  • Kaikki naiset eivät halua tai voi rintasyövän tai laskimoveritulpan takia käyttää hormoneja, ja he käyttävät vaihdevuosioireisiin esimerkiksi soijaa. Osa naisista kokee saavansa siitä avun. Kasvistrogeeneilla ei kuitenkaan ole tutkimusten mukaan lumelääkettä parempaa tehoa, sen sijaan liikunta on hillinnyt hyvin kuumia aaltoja. Parhaiten liikunnasta hyötyvät sitä aiemmin harrastamattomat naiset.
  • Vaihdevuosioireita voidaan hoitaa esimerkiksi mielialalääke venlafaksiinilla tai verenpainelääke klonidiinilla. Hankaliin oireisiin ne eivät auta, sillä ne eivät pureudu syyhyn, eli estrogeenivajaukseen.
  • Rintasyövän ei pitäisi estää miedointa estrogeeni estriolia sisältävien, emättimen limakalvo-oireiden hoitoon tarkoitettujen paikallishoitojen käyttöä.
X