Näissä paikoissa flunssavirus leviää helpoimmin

Pelkkä käsien pesu ei riitä estämään influenssatartuntaa, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rokotteen suojateho ei ole täydellinen, mutta influenssaan sairastuessaankin rokotettu erittää virusta vähemmän ympäristöönsä.

Pelkkä käsien pesu ei riitä estämään influenssatartuntaa, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Influenssan voi välttää käsien pesulla.

Tarua. Ahkeralla käsien pesulla ja kyynärtaipeeseen yskimällä voi yrittää ehkäistä influenssaviruksen leviämistä, mutta ne eivät yksinään auta estämään tartuntaa. Virus leviää pisaratartuntana aivastaessa tai yskiessä tai kosketustartuntana eri pinnoilta, kuten ovenkahvoista. Siksi virus leviää helposti paikoissa, joissa on paljon virusta erittäviä ihmisiä ahtaissa tiloissa, kuten julkisissa liikennevälineissä, työpaikoilla, kouluissa ja lentokentillä.

Tartuttamisaika kestää noin viikon.

Totta. Tartuttamisaika riippuu iästä, mutta aikuiset tartuttavat influenssaa keskimäärin noin viikon ajan.

Eniten virusta on ensimmäisten neljän päivän ajan, jolloin se myös leviää voimakkaimmin. Silloin on erityisen tärkeää pysytellä kotona lepäämässä. Pienet lapset levittävät influenssavirusta useita päiviä aikuisia pitempään.

Rokotuksella voi suojella läheisiä.

Totta. Kun on itse suojassa influenssalta, ei myöskään tartuta sitä eteenpäin. Rokotteen suojateho ei ole täydellinen, mutta influenssaan sairastuessaankin rokotettu erittää virusta vähemmän ympäristöönsä.

Rokotteen ottaminen on erityisen tärkeää silloin, kun lähipiirissä on riskiryhmään kuuluvia, joille influenssaan sairastuminen voi aiheuttaa vakavia seurauksia. Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa syöpäsairaat, autoimmuunitauteja sairastavat, raskaana olevat, pienet lapset ja ikääntyneet.

Lue myös:

Kannattaako ottaa influenssarokotus?

Influenssaa ei esiinny Suomessa kesällä – Miksi ihmeessä?

 

X