Näitä silmäsairauksia aurinko voi aiheuttaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© colourbox
Aurinko vaikuttaa silmiin monella tavalla. Se liittyy myös kaihin ja silmänpohjan ikärappeuman syntyyn, sanoo silmätautien ylilääkäri Tiina Leivo Terveystalosta.

Aurinko vaikuttaa silmien terveyteen.

Totta. UV-säteily aiheuttaa silmän linssin valkuaisaineiden rakennemuutoksia, mikä vaikuttaa kaihin syntyyn. Auringolla on merkitystä myös ikärappeuman synnyssä. Lisäksi aurinko voi aiheuttaa silmän pintaosaan siipikalvon, jossa sidekalvo kasvaa sarveiskalvon päälle, ja se vaatii usein leikkaushoitoa.

Auringon UV-valon seurauksena tyvisolusyöpä on yleinen silmäluomien ohuella iholla. Voimakas, pitkäkestoinen aurinko voi aiheuttaa lumisokeuden, jossa silmän pintakerros vaurioituu. Tämä kuitenkin paranee yleensä täysin.

 

Elintavat eivät muuten vaikuta kaihin ja ikärappeuman syntymiseen.

Tarua. Tupakoinnin lopettaminen, liikunta ja ylipainon välttäminen ehkäisevät tai hidastavat kaihin ja ikärappeuman syntyä. Terveellinen ravinto, ja erityisesti vihreät ja värikkäät kasvikset voivat vähentää ikärappeuman kehitystä.

 

Kaihin ja ikärappeuman oireet ovat osittain samanlaiset.

Totta. Kaihi ja ikärappeuma aiheuttavat näöntarkkuuden alenemista. Kaihin tyyppioireita ovat lisäksi häikäisy, värien muuttuminen ja silmälasiarvojen muutos. Ikärappeuman vaikeammassa, niin sanotussa kosteassa muodossa oireina ovat suorien viivojen vääristyminen ja tekstin läiskäisyys ja kirjainten puuttuminen. Kaihi hoidetaan leikkauksella. Ikärappeuman kuivaan muotoon ei ole hoitoa, kosteaa muotoa hoidetaan silmän sisäisillä pistoksilla.

X