Suojaa silmät keväthangilla! Älä anna lumisokeuden yllättää

Jaa artikkeli
Aurinkolasien UV-suojan on oltava riittävän hyvä ja lasien pitää olla polarisoitu, mikä estää eri suunnista tulevien hajasäteiden pääsy silmään. © colourbox
Laskettelijan ja hiihtäjän on tärkeä muistaa ottaa aurinkolasit mukaan rinteille ja laduille, neuvoo silmätautien erikoisalajohtaja, ylilääkäri Matti Seppänen.

1. Miksi jo keväällä on tärkeä käyttää aurinkolaseja?

Ihminen voi taivaltaa aurinkoisilla lakeuksilla, kunnes hätääntyy yhtäkkiä siitä, ettei näe mitään. Ilmiö on nimeltään lumisokeus.

2. Mistä lumisokeus johtuu?

Lumi heijastaa valtaosan auringon ultraviolettisäteistä takaisin, joten keväthangilla silmän sarveiskalvolle tulee UV-säteitä sekä alhaalta hangesta että suoraan auringosta. UV-säteet voivat aiheuttaa sarveiskalvolle tilapäisen vaurion. Tätä kutsutaan lumisokeudeksi.

Riski lumisokeuteen on sitä suurempi, mitä aurinkoisemmassa paikassa ja mitä korkeammassa ilmanalassa on. Tämän takia esimerkiksi Alpeilla ei juuri näe ilman laseja laskettelevia tai vuorikiipeilyä harrastavia.

Lumisokeus aiheuttaa tilapäisen näön heikkenemisen, valonarkuutta, roskantunnetta ja yleensä myös silmäkipua. Silmiä kannattaa pitää tällöin mahdollisimman paljon kiinni. Oireet paranevat itsellään muutamassa tunnissa tai vuorokauden kahden aikana.

3. Millaiset ovat hyvät aurinkolasit?

Aurinkolasien on tärkeä olla tarpeeksi suuret, jotta ne suojaavat silmiä kunnolla. Lisäksi lasien UV-suojan on oltava riittävän hyvä ja lasien pitää olla polarisoitu, mikä estää eri suunnista tulevien hajasäteiden pääsy silmään.

Tutkimuksissa on osoitettu, että aurinkolasit saattavat vähentää esimerkiksi kaihin tai silmän ikärappeuman kehittymistä. Suomessa lasien merkitys ennaltaehkäisevänä tekijänä on vähäinen. Liikenneturvallisuuden ja oman mukavuuden takia aurinkolaseja kannattaa käyttää aurinkoisella säällä autoillessa.

Asiantuntija ylilääkäri Matti Seppänen Suomen Terveystalosta

X