Nämä mausteet vaikuttavat tuoksuusi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Minttu parantaa kehon tuoksua. © istock
Lehtivihreää sisältävät kasvikset voivat auttaa raikastamaan kehon tuoksua, kertoo vieraileva tutkija Marianne Prasad THL:stä.

Lehtivihreä on kehon sisäinen deodorantti.

Totta. Kasvisten sisältämä lehtivihreä eli klorofylli voi parantaa kehon tuoksua. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että lehtivihreän nauttiminen paransi hoitokodissa asuvien ikäihmisten kehon tuoksua ja myös ulosteen hajua. Lisäksi klorofylli auttoi ummetukseen ja ilmavaivoihin. Erityisen hyviä kehon tuoksun parantajia ovat erilaiset mintut, persilja, selleri ja rosmariini. Lehtivihreän lisäksi ne sisältävät myös eteerisiä öljyjä, jotka raikastavat kehoa ja hengitystä.

 

Raa’at sipulit muuttavat kehon tuoksua.

Totta. Sipulin ja valkosipulin öljyt sisältävät rikkipitoisia aminohappoja, jotka sekoittuvat hikeen, jolloin hiki alkaa haista tavallista pahemmalle. Eniten öljyä on raaoissa sipuleissa, ja siksi ne aiheuttavat myös suurimmat hajuhaitat. Keitettäessä ja paistettaessa sipulien öljystä haihtuu osa, minkä takia ne ovat hajuystävällisempiä tapoja syödä sipulia. Joidenkin tutkimusten mukaan maidon juominen valkosipulin syönnin jälkeen voi estää valkosipulista seuraavaa pahaa hajua suussa.

 

Mausteet parantavat kehon tuoksua.

Tarua. Voimakkaat mausteet voivat saada kehon haisemaan pahalta. Erityisesti intialaisessa keittiössä käytetyt curry, sinapinsiemen, kumina, sarviapila ja hajupihka voivat saada kehon haisemaan tunkkaiselta. Mausteet ovat kuitenkin hyvin terveellisiä, eikä niitä kannata kokonaan välttää. Intialaisissa ravintoloissa on usein kassalla kulho, jossa on tarjolla fenkolin siemeniä. Niitä kannattaa pureskella ruokailun jälkeen pieni määrä. Fenkoli edistää ruoansulatusta ja estää ilmavaivoja.

 Lue myös:

Vanha kirja tuoksuu suklaalta ja kahvilta – Syy löytyy selluloosasta

Taivas tuoksuu hyvälle ja helvetti pahalle – Mistä ”uskon hajut” kumpuavat?

X