Nukahtamislääke helpottaa uniongelmia – Piileekö niiden käytössä kuitenkin riski sairastua dementiaan?

”Käytän nukahtamislääkkeitä ja huomaan usein aamuisin, ­että lähimuistini on heiken­tynyt. Voivatko lääkkeet altistaa myöhemmälle muistisairaudelle”, lukija kysyy. Näin erikoislääkäri vastaa hänelle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muistisairaus pohdituttaa, voiko se olla seuraus nukahtamislääkkeiden pitkäaikaisesta käytöstä?

"Käytän nukahtamislääkkeitä ja huomaan usein aamuisin, ­että lähimuistini on heiken­tynyt. Voivatko lääkkeet altistaa myöhemmälle muistisairaudelle", lukija kysyy. Näin erikoislääkäri vastaa hänelle.
Teksti: Toimittanut

”Käytän nukahtamislääkkeitä ja huomaan usein aamuisin, ­että lähimuistini on heiken­tynyt. Voivatko lääkkeet altistaa myöhemmälle muistisairaudelle”, Kotilääkärin lukija kysyy. Näin hänelle vastaa yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen:

”Nukahtamislääke on tilapäisen unettomuuden hoitoon tarkoitettu lääke, joilla voidaan lyhentää nukahtamisaikaa ja parantaa unen laatua. Näiden lääkkeiden vaikutusaika on verraten lyhyt, ja siksi lääkkeen ottoa seuraavan aamun sivuvaikutukset ovat tavallisesti vähäisempiä kuin pidempi­vaikutteisilla unilääkkeillä.

Lue myös: Melatoniini ei ole vain tarvittaessa otettava unilääke – Näin käytät melatoniinia oikein ja selätät unettomuuden

Nukahtamislääke usein bentsodiatsepiinijohdannainen z-lääke

Nukahtamislääkkeillä tarkoitetaan yleensä hyvin ­lyhytvaikutteisia bentsodiatsepiinijohdannaisia, niin sanottuja z-lääkkeitä.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Jaakko Halonen.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Vaikka bentsodiatsepiinit ovat tehokkaita lääkkeitä, ongelmana on niiden vahva riippuvuutta aiheuttava ominaisuus. Toisaalta näille lääkkeille syntyy helposti toleranssi eli lääkkeen teho alkaa heiketä, kun niiden käyttö pitkittyy.

Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että tämän lääkeaineryhmän lääkkeiden pitkäaikainen käyttö voi lisätä dementian riskiä.

Unilääkkeet sopivat vain tilapäiseen hoitoon – lääkkeetön hoito ensijainen

Unihäiriöiden hoidon ensisijainen hoito on lääkkeetön hoito. Unilääkkeitä tulisi käyttää vain tarkkaan harkiten ja lyhyen aikaa.

Jos joudut käyttämään nukahtamislääkkeitä usein, suosittelen ajan varaamista unihäiriöiden hoitoon perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Näin unihäiriön hoito saadaan oikealle polulle.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

Lue myös: Päiväväsymystä, päänsärkyä ja nukahtamisvaikeuksia? Apu uniongelmiin saattaa löytyä CPAP-laitteesta

Lue myös: Muistisairaus etenee salakavalasti – Näin yllättävästi yleisimmät muistisairaudet voivat oireilla

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X