Onko avantouinti liikaa sydänvaivaiselle? Ympäristöterveyden dosentti vastaa

avantouinti
Keho sopeutuu avantoiuintiin ja kylmään jo muutaman uintikerran jälkeen. © Matti Kolho/LK
Avantouinti hyödyttää nivelvaivaista, mutta saattaa olla liikaa sydänongelmaiselle, kertoo ympäristöterveyden dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopistosta.

Avantouinti helpottaa nivelkipuja.

Totta. Suomalaisessa avantouintitutkimuksessa havaittiin, että säännöllinen kylmälle vedelle altistuminen vähentää nivelsairauksia potevien kiputiloja. Avantouinnin toinen miellyttävä seuraus on mielihyväänkin liittyvien hormonien, endorfiinien, serotoniinin ja dopamiinin erittyminen, mikä saa useat lajin harrastajat kokemaan riippuvuutta avantouinnista. Sen sijaan tutkimustulokset avantouinnin vaikutuksista immuniteettiin ovat ristiriitaisia eikä selkeää positiivista näyttöä ole.

Avantouinti sopii kaikille.

Tarua. Avantouinti on suuri stressi sydän- ja verenkiertojärjestelmälle. Kylmä vesi nostattaa verenpainetta voimakkaasti, kun pintaverisuonet supistuvat ja veri kerääntyy kehon keskiosiin. Tämä lisää myös sydämen työmäärää. Sydän- ja verenkierto-ongelmista kärsivien on syytä keskustella lääkärinsä kanssa ennen avantoon pulahtamista.

Kylmään veteen tottuu nopeasti.

Totta. Keho sopeutuu kylmään jo muutaman uintikerran jälkeen. Stressivaste pienenee ja verenpaine laskee kylmävesialtistuksen toistuessa säännöllisesti. Myös yksi avantouinnin riskitekijöistä, hengenhaukkomisrefleksi, joka aktivoituu ihon jäähtyessä nopeasti kylmässä vedessä, vaimenee toistuvan altistuksen seurauksena.