Onko hampaiden valkaisu turvallista?

Valkoisilla hampailla hymy saattaisi olla herkemmässä. Valkaisun turvallisuus mietityttää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tavoitteena on, että valkaisun tulos kestää useita vuosia.

Valkoisilla hampailla hymy saattaisi olla herkemmässä. Valkaisun turvallisuus mietityttää.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Moni miettii, onko hampaiden valkaisu turvallista? Kysyimme aiheesta asiantuntijalääkäriltä, lue vastaukset!

1. Millaisilla menetelmillä hampaat vaalenevat?

Valkaisu on kemiallinen prosessi, jossa käytetään peroksidijohdannaisia, lähinnä vetyperoksidia ja karbamidiperoksidia. Kun ne joutuvat tekemisiin veden kanssa, ne hajoavat hampaan sisään tunkeutuviksi happiradikaaleiksi. Nämä happiradikaalit pilkkovat hampaan sisään imeytyneet väripigmentit pienemmiksi ja värittömämmiksi.

Vaikuttavan aineen pureutumista hammaskudoksen sisään tehostetaan esimerkiksi laserilla, ultravioletti- ja plasmalampuilla. Valkaisumenetelmiä markkinoidaan monesti apuna käytetyn energianlähteen avulla, kuten esimerkiksi laservalkaisuna.

2. Kuinka turvallisia hampaiden valkaisussa käytetyt aineet ovat?

Peroksidijohdannaisia on käytetty hammashoidossa parinkymmenen vuoden ajan. Ellei niiden käyttö olisi turvallista, terveydenhoitoalan ammattilainen ei saisi käyttää niitä vastaanotollaan. Ammattilaisten käyttämät aineet ovat CE-merkittyjä, tutkittuja aineita.

Vastaanotolla tehtävässä valkaisussa aine ei pääse kosketuksiin suun limakalvojen, huulien ja ikenien kanssa, sillä ne suojataan kumimaisella aineella.

3. Uskaltaako allergikko valkaista hampaansa?

Peroksidiallergikkoihin en ole koskaan törmännyt, mutta allergikko ja yliherkkä voivat reagoida esimerkiksi valkaisussa käytettävien kemikaalien hajuihin. Kun allergikko tulee vastaanotolle keskustelemaan mahdollisesta valkaisusta, hänen kannattaa ottaa mukaan lista oireita aiheuttavista aineista.

Astmaatikon on hyvä ottaa hammashoitoon mukaan avaava lääke.

4. Onko hampaiden valkaisulle ikärajaa?

Hampaat kellastuvat iän myötä. Tavallisimmat hampaiden värjääjät ovat punaviini, tee, kahvi ja tupakka. Hampaan pinta eli kiille kuluu vuosien saatossa ja paljastaa hampaan sisemmän, kellertävän osan ja syvemmällä olevat värjäytymät.

Valkaisu tehdään vain täysi-ikäiselle henkilölle, yläikärajaa ei ole. Hyvin iäkkäällä kiille voi olla jo niin ohueksi kulunut, että valkaisu jää vaikutukseltaan huonoksi eikä sitä kannata tehdä. Raskaana olevalle ja imettävälle naiselle ei myöskään tehdä hampaiden valkaisua.

5. Pitääkö ennen valkaisua käydä hammastarkastuksessa?

Hampaita ei saisi koskaan valkaista siten, että asiakas astuu ovesta sisään ja istahtaa saman tien käsittelyyn. Hampaiden ja suun kunto pitää tarkistaa, reiät paikata, hammaskivi poistaa ja ikenien olla kunnossa, ennen kuin hampaat voidaan valkaista. Suuret kiillevauriot voivat estää valkaisun.

Ensimmäinen kerta on kartoituskäynti, jossa kuunnellaan asiakkaan toiveet, päätetään käytettävä valkaisumenetelmä ja hampaiden väri – tavoitteena on mahdollisimman luonnollinen lopputulos. Samalla mietitään, onko valkaisu ylipäänsä paras keino hampaan vaalentamiseen. Kovin harmaaseen hampaaseen valkaisu tehoaa huonommin. Silloin tarvitaan kuoria, laminaatteja.

6. Voiko valkaisun tehdä itse?

Vastaanottovalkaisun lisäksi hampaat voi valkaista myös kotona. Sitä varten hampaista otetaan jäljennös, jonka avulla tehdään muotti valkaisuainetta varten. Muotteja käytetään useana päivänä peräkkäin, 30–60 minuuttia vuorokaudessa. Kotikäyttöön tarkoitetut aineet ovat miedompia.

Omalla vastaanotollani yhdistän monesti kotivalkaisun ja vastaanottovalkaisun: asiakas käyttää ensin viikon kotivalkaisua, joka viimeistellään vastaanotolla. Menetelmää voi verrata likapyykin pesuun, jossa vaate laitetaan ensin likoamaan ja vasta sen jälkeen pesukoneeseen. Tällä tapaa päästään heti toivottuun tulokseen ilman uusintavalkaisuja ja tulos kestää pitkään.

7. Miten netistä tilatut valkaisutuotteet eroavat ammattilaisten käyttämistä?

Nettituotteissa on ammattilaisten käyttämiä aineita, mutta koostumukseltaan ne ovat miedompia. Ne saattavat silti olla limakalvoille liian vahvoja.

Lehdistä saa lukea muun muassa sooda-suola-kikoista. Niihin ei kannata turvautua. Niiden vaikutus perustuu hankaukseen, ei kemiaan, ja ne ovat siksi hampaille haitallisia. Hankauksella voidaan poistaa pinnallisia värjäymiä, mutta hampaan värin muuttaminen ei niillä onnistu.

Valkaisevat hammastahnat eivät juuri hampaita valkaise. Valtaosa niistä perustuu hankaukseen ja pinnallisten värjäytymien poistoon, mutta mukana on myös kemialliseen prosessiin perustuvia tuotteita. Niiden teho ei kuitenkaan riitä valkaisemaan hampaita.

8.  Onko hampaiden valkaisu turvallista? Mitkä ovat haitat?

Valkaisun jälkeen hampaita voi vihloa, sillä valkaisuaine saattaa ärsyttää väliaikaisesti hampaan hermoa. Yleensä vihlominen menee ohi muutamassa tunnissa tai päivässä.

Vihlontaa voi estää jonkin verran käyttämällä pari viikkoa ennen valkaisua vihloville hampaille tarkoitettua hammastahnaa.

Valkaisumenetelmissä on vihlovuuden suhteen eroja ja hammaslääkäri ja suuhygienisti osaavat valita menetelmistä asiakkaalleen oikean.

Hammaslääkäreillä on vastaanotollaan vihlontaa estävää ainetta, joka sulkee valkaisussa kemikaaleilla avattuja huokosia. Aineen nimi on Tooth Mousse, ja se sisältää kalsiumfosfaatteja ja kalsiumfluoridia. Asiakas voi laittaa sitä valkaisumuotteihin ja käyttää niitä kotona tarvittavan ajan.

9. Kuinka pysyvä valkaisun tulos on?

Samat aineet värjäävät hampaita ennen ja jälkeen valkaisun. Toimenpiteen jälkeen ei kannata marssia heti kahville. Eri menetelmissä vältettäviä ruoka-aineita koskeva varoaika on erilainen, ja se vaihtelee muutamista päivistä muutamaan viikkoon. Saavutetun tuloksen ylläpitoon on olemassa oma geelinsä, joka ei kuluta hampaita.

Tavoitteena on, että valkaisun tulos kestää useita vuosia. Kukkaro kärsii ja hampaat eivät kestä, jos valkaisussa käydään muutaman kerran vuodessa. Esimerkiksi laserissa hampaaseen kohdistetaan sellainen määrä energiaa, että hammas saattaa ärtyä ja alkaa vihloa.

Mutta mikään ei ole ikuista. Kiille kuluu ja kellertävä hammasluu alkaa ennen pitkää kuultaa kiilteen läpi.

Lue myös: Kannattaako aikuisten hampaita oikoa?

10. Paljonko hampaiden valkaisu maksaa?

Ammattilaisen tekemä hampaiden valkaisu vaihtelee hinnaltaan 250–700 euroa. Asiakas saa hinta-arvion kartoituskäynnillä. Valkaisu on esteettistä hammashoitoa, jota Kela ei korvaa.

Lue myös: Hammaslääkäri listaa 5 asiaa, joita ei koskaan tekisi itse – nämä tavat ajavat hampaat nopeasti rapakuntoon, Kotiliesi.fi

Asiantuntija Hannu Vesanen, esteettisen hammashoidon asiantuntija, hammaslääkäri, Esteettisen hammashoidon klinikka, Helsinki.

X