Onko hikka vaarallinen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Hikka saattaa kestää useita tunteja. © Colourbox
Hikka on tavallinen vaiva, jonka syynä voi olla esimerkiksi liian nopea syömistahti, kertoo lääketieteen lisensiaatti, yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Jyväskylän Terveystalosta.

Hikka johtuu pallean supistumisesta.

Totta. Jos pallealihasta sääteleviin hermoihin tulee poikkeuksellista ärsytystä, pallealihas voi alkaa supistella tahdosta riippumatta ja syntyy hikka. Sitä esiintyy monesti silloin, kun ruokatorveen kohdistuu ärsytystä esimerkiksi syödessä liian nopeasti tai liian paljon. Myös alkoholi hermoihin vaikuttavana aineena tai hiilihapolliset juomat saattavat laukaista hikan. Jotkut Parkinsonin tautiin määrätyt lääkkeet tai nukutuksessa käytetyt aineet voivat saada nikottelemaan.

Hikka on vaarallinen, jos se kestää yli puoli tuntia.

Tarua. Vaaraton hikka saattaa kestää jopa tunteja. Mikä tahansa ärsyke voi sammuttaa nikottelua aiheuttavan signaalin palleahermossa, eli kotikonsteja kannattaa käyttää. Joillekin hengityksen pidättäminen voi tuoda avun, toisilla hikka loppuu, kun nielee kuivaa sokeria. Mikä tahansa konsti, joka ei satu tai ole vaarallinen, sopii hikan pysäyttämiseen.

Hoitoon on syytä hakeutua, jos hikka pitkittyy.

Totta. Jos hikka toistuu usein tai kestää päiviä, on syytä tarkistuttaa sen syy lääkärin vastaanotolla. Hikkaa voi esiintyä muun muassa, jos pallealihasta ohjaavaan hermoon tulee painetta esimerkiksi hyvän- tai pahanlaatuisen kasvaimen tai palleatyrän takia. Nikottelua saattaa aiheuttaa myös jokin aivoissa ilmenevä häiriö. Pitkittyneen hikan lopettamiseksi lääkäri voi määrätä tiettyjä epilepsia- tai pahoinvointilääkkeitä.

X