Onko närästys refluksitautia?

Jaa artikkeli
© COLOURBOX
Närästys on yleinen vaiva, joka usein helpottuu elintapamuutoksilla, kertoo lääkintöneuvos, sisätautien erikoislääkäri, ylilääkäri Reijo Grönfors Turunmaan sairaalasta.

Närästys on yhtä kuin refluksitauti.

Tarua. Närästys on yksi refluksin oireista. Närästys on rintalastan takaista korvennusta, ja yli 40 prosenttia ihmisistä kokee tätä tunnetta ajoittain. Refluksi tarkoittaa yksinkertaisesti mahanesteen – yleensä happaman – nousua ruokatorveen. Jos oireina ovat sekä korvennus rintalastan takana että happaman nesteen nousu esimerkiksi suuhun asti, on hyvin todennäköistä, että kyseessä on refluksitauti. Refluksin oireita voivat olla myös yskä tai palan tunne nielussa.

Närästystä ja lievää refluksia voi ehkäistä elintavoilla.

Totta. On parempi syödä pieniä kerta-aterioita kiireettömästi kuin yksi iso pääannos hotkien. Rasvainen ruoka, runsas suklaansyönti, kahvi, alkoholi ja sitrushedelmät saattavat aiheuttaa oireiden pahenemista. Tupakoitsijoilla on todettu enemmän refluksioireita kuin tupakoimattomilla. Myös ylipaino lisää oireilua.

Refluksitauti on krooninen sairaus.

Totta. 10–20 prosenttia väestöstä potee refluksitautia. Valtaosalle heistä oireet palaavat ilman elämäntapamuutoksia tai lääkehoitoa. Lievissä refluksitapauksissa apua voi saada itsehoitolääkkeistä, joita ovat antasidit eli happoa neutraloivat lääkkeet, sukralfaatti tai alginaatti eli mahan limakalvoa suojaavat lääkkeet tai H2-salpaajat tai protonipumpun salpaajat, eli hapon eritystä hillitsevät lääkkeet.

Seura 42/2014

X