Onko nuoruuden lähde löytynyt? Tulevaisuudessa vanhenemista voidaan ehkäistä lääkkeillä – Solujen ikääntymisen ymmärtäminen saattaa olla ratkaisevaa myös syövän hoidossa

Ikääntymistä ei voi estää täysin – ainakaan vielä. Vanhenevien solujen poistaminen voisi kuitenkin taata paremman ja elinvoimaisemman vanhuuden.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ikääntymistä ei voi estää täysin – ainakaan vielä. Vanhenevien solujen poistaminen voisi kuitenkin taata paremman ja elinvoimaisemman vanhuuden.
Teksti:
Alisa Kaukio

Apulaisprofessori Nick Graham tutkimusryhmänsä kanssa selvitti, miksi solut ikääntyvät ja lakkaavat luomasta uusia soluja. Siitä seuraava elimistön rappeutuminen johtaa usein muun muassa niveltulehduksiin, osteoporoosiin ja sydänsairauksiin.

”Ikääntyvät solut ovat vastakohta kantasoluille, joilla on rajoittamattomat mahdollisuudet uudistua ja jakautua. Ikääntyneet solut eivät voi jakautua enää koskaan. Se on peruuttamaton vaihe”, tutkimuksen tekoon osallistunut opiskelija Alireza Delfarah kertoo.

Miksi solut ikääntyvät?

Tutkimusryhmä havaitsi, että ikääntyessään solut lakkaavat tuottamasta nukleotideja, eli DNA:n ja RNA:n rakenneyksikköjä.

Kun nuoret solut pakotettiin lopettamaan nukleotidien tuotanto, ne vanhenivat. Toisin sanoen näiden nukleiinihappojen tuottaminen on solujen nuorena pysymiselle välttämätöntä.

”Jos voisimme estää solujen nukleotidituotannon loppumisen, solut saattaisivat ikääntyä hitaammin”, Delfarah uskoo.

Ryhmä tutki nuoria soluja, jotka lisääntyivät runsaasti ja perehtyivät siihen, miten solut käyttävät ravinteita.

Tuloksista luodut 3D-kuvat paljastivat, että ikääntyneillä soluilla on usein kaksi tumaa eivätkä ne valmista DNA:ta.

Syöpä vaanii kehon pintakudoksia

Aiemmin on tutkittu pääasiassa fribroblasti-soluja, jotka ovat sidekudoksen perussoluja.

Tällä kertaa tutkijat keskittyivät siihen, miten ikääntyminen näkyy epiteelisoluissa, jotka muodostavat kaikki kehon pintakudokset sekä sisä- että ulkopuolella. Epiteelisoluissa esiintyy myös kaikista eniten syöpää.

Ikääntyminen on yleisimmin tunnettu kehon suojaava muuri syöpää vastaan. Jos solut vaurioituvat niin, että syöpäriski kasvaa, ne lakkaavat lisääntymästä, jotta syöpä ei kehittyisi eikä leviäisi.

”Joskus solujen ikääntymisestä puhutaan kaksiteräisenä miekkana; se suojaa syövältä ja on siksi hyvä asia, mutta se saa kehon myös vanhenemaan ja lisää riskiä sairauksiin, kuten diabetekseen, sydämen vajaatoimintaan, niveltulehduksiin ja yleisiin kudosvaurioihin”, Nick Graham sanoo.

Voitaisiinko ikääntyneet solut eliminoida?

Tutkijoiden tavoitteena ei ollut estää ikääntymistä kuitenkaan täysin, koska se voisi vapauttaa syöpäsoluja. Tulevaisuudessa he haluaisivat kuitenkin onnistua poistamaan ikääntyneet solut edistääkseen terveellistä vanhenemista ja parempaa toimintakykyä.

Tutkimus onkin merkittävä senolyyttisten lääkkeiden kehittämiselle, joiden tavoitteena on eliminoida vanhenevat solut.

Toimivien lääkkeiden kehittäminen vaatii kuitenkin tarkkaa tietoa ikääntyvien solujen toiminnasta, jotta lääkkeet eivät vaikuttaisi normaaleihin elinvoimaisiin soluihin.

Ihmiskokeet ovat vasta aluillaan, mutta hiirikokeet ovat osoittaneet, että ikääntyneiden solujen poistamisen jälkeen hiiret vanhenevat elinvoimaisempina.

Ei ihmekään, että vanhenemista vastaan kaivataan ratkaisuja, sillä krooniset sairaudet lisääntyvät kaikkialla länsimaissa, ja vanhuusikä on toisinaan hyvin raihnaista hyvästä terveydenhuollosta ja lääkityksistä huolimatta.

Jo aiemmin on kuitenkin osoitettu, että vanhenemisen ohjaksissa ovat telomeerit, joiden kuluminen riippuu elintavoista ja psyykkisestä hyvinvoinnista, joten ikääntyessään omaan elämänlaatuunsa ja toimintakykyynsä voi onneksi vaikuttaa myös ilman uusimpia ihmepillereitä.

X