Onko pähkinöissä liikaa rasvaa?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pähkinöiden määrä kannattaa rajata kouralliseen päivässä. © Colourbox
Pähkinöiden terveysvaikutukset ovat kiistattomia. Niitä ei kannata kuitenkaan nauttia pitkin päivää, tietää elintarviketieteen maisteri Olli Ilander.

Pähkinöillä on terveysvaikutuksia.

TOTTA. Pähkinät sisältävät paljon proteiinia, kuitua, hyviä rasvoja ja lajikkeesta riippuen vitamiineja, mineraaleja sekä antioksidantteja. Pähkinät pitävät hyvin nälkää loitolla, ja esimerkiksi rasvakudoksen vähentämisessä tarvitaan pähkinöiden sisältämää proteiinia. Pähkinät ovat oiva välipalavaihtoehto esimerkiksi painonpudottajille sekä kasvisruokailijoille, jotka eivät saa proteiinia lihan mukana.

Pähkinöissä on liikaa rasvaa.

TARUA. Pähkinöistä saatava pehmeä rasva kuuluu osaksi terveellistä ruokavaliota. Vähärasvainen ruokavalio ei pienennä sydän- ja verisuonitautien riskiä. Niukka tai täysin rasvaton ruokavalio voi johtaa epäedullisiin muutoksiin veren rasvakoostumuksessa. Pähkinöistä saatava proteiini edesauttaa rasvakudoksen vähentämisessä. On siis suotavaa syödä pähkinöitä kerran päivässä, vaikka ne sisältävätkin rasvaa.

Pähkinöitä tulee syödä monipuolisesti.

TOTTA. Jokaisella pähkinälajilla on omanlaisiaan terveysvaikutuksia. Runsaasti yksittäistyydyttymättömiä rasvahappoja ja antioksidantteja sisältäviä pähkinöitä ovat muun muassa pekaani- ja maapähkinät. Eniten proteiineja löytyy puolestaan cashewpähkinöistä ja manteleista. Päivittäiseen käyttöön voidaan suositella esimerkiksi saksanpähkinöitä, sillä ne pienentävät riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen. Sopiva määrä on 15−30 grammaa, mikä vastaa noin kourallista.

X