Sinulla on ehkä yliaktiivinen rakko, kun päiväsaikaan wc-käyntejä on enemmän kuin 8 tai yöllä on käytävä virtsaamassa.

Teksti: Kirsi Hemánus

Yliaktiiviseen rakkoon liittyy aina virtsankarkailu

Tarua. Virtsankarkailu ei liity siihen aina. On hyvä käydä gynekologilla, jotta saadaan oikea diagnoosi. Pakko-oireessa on erittäin voimakas tarve virtsata, mutta potilas voi ehtiä vessaan. Jos hän ei pysty pidättämään, puhutaan pakkoinkontinenssista.

Naisten virtsankarkailuongelmat ovat erityyppisiä, ja yliaktiivinen rakko on vain yksi niistä. Sen määritelmään kuuluu, että päiväsaikaan wc-käyntejä on enemmän kuin kahdeksan tai yöllä on käytävä virtsaamassa. Nämä rajat ovat aika tiukat, enkä pitäisi vielä poikkeavana yhtä yökäyntiä. Apua kannattaa hakea, jos tihentynyt virtsaamistarve alkaa hallita elämää.

Yliaktiivista rakkoa voi treenata pidentämällä virtsaamisvälejä

Totta. Niin sanottu rakkokoulutus on juuri virtsaamisvälien pidentämistä ja rakon tyhjentämistä aina kokonaan. Jos se ei tyhjene kokonaan, on syytä tutkia, onko takana jokin gynekologinen syy, esimerkiksi laskeuma. Noin 80 prosenttia tapauksista on sellaisia, joissa syytä ongelmaan ei tiedetä. Ongelma pahenee usein iän myötä.

Yliaktiivista rakkoa ei voida hoitaa leikkauksella

Tarua. Sitä ei yleensä hoideta leikkauksella, mutta ääritapauksessa se on mahdollista. Yleensä sitä hoidetaan lääkkeillä ja mahdollisesti elintapojen muutoksella. Jos lääkitys ei tehoa, voidaan käyttää rakon huuhteluhoitoa tai botox-hoitoa, mutta nämä eivät ole ensilinjan hoitoja.

Lue myös:

Virtsankarkailusta ei tarvise kärsiä – Voiko karkailulle tehdä itse jotain?

Lirahtaako pissa housuun? Näin koulutat rakkosi kestämään pidempään

X