Onko tipattomasta tammikuusta hyötyä, vai pitäisikö ilman alkoholia olla kauemmin? Lääkäri vastaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
alkoholi
Alkoholista luopuminen on hyvä idea painonpudottajalle. © colourbox
Perustervekin hyötyy tipattomasta.

Tipaton laihduttaa.

Totta. Alkoholi on kuin läskiä söisi. Yhdessä oluessa on jopa 200 kilokaloria. Mikäli henkilö juo päivittäin 1–2 annosta alkoholia, kuukauden tipattomalla on merkittävä laihduttava vaikutus. Lähtötaso kuitenkin ratkaisee, putoaako paino. Jos henkilö juo pari alkoholiannosta viikossa, paino ei välttämättä tipu.

Riippuvuus heikkenee tipattomalla.

Tarua. Alkoholin riippuvuus ei vähene tipattoman aikana, vaikka toleranssi heikkeneekin. Nämä kaksi asiaa saattavat mennä sekaisin. Sieto on heikentynyt silloin, kun ei kestä samaa alkoholimäärää kuin aikaisemmin. Riippuvuus on sekä fyysistä että henkistä. Psyykkisen riippuvuus on monimutkainen asia. Voi olla, että tipaton tarjoaa joillekin tekosyyn juoda kunnolla 11 kuukautta vuodesta. Toisille kuukauden raittiudesta tulee niin hyvä olo, että se saattaa vähentää tai lopettaa alkoholinkäytön.

Kuukauden tipaton ei aina riitä.

Totta. Kuukautta parempi tipattoman aika on sata päivää. Silloin elimistö ehtii palautua paremmin. Kuukauden tipattomalla voi olla kuitenkin merkittäviä fyysisiä ja henkisiä vaikutuksia. Erityisesti tipattomasta hyötyvät ne, joiden sairauksia alkoholinkäyttö pahentaa. Silloin tipattomalla voi olla jopa hengen säästävä vaikutus. Perustervekin hyötyy tipattomasta, sillä jo lyhyt tipaton parantaa muun muassa unenlaatua ja keskittymiskykyä.

X