Onko turvallista käyttää kortisoninenäsuihkeita pitkään? – Erikoislääkäri vastaa kolmeen väitteeseen: ”Monet käyttävät suihketta väärin”

Kortisoninenäsuihke on monelle tärkeä lääke. Käytöstä kannattaa jutella lääkärin kanssa, kertoo erikoislääkäri Toni Vänni.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kortisoninenäsuihke on monelle tärkeä lääke. Käytöstä kannattaa jutella lääkärin kanssa, kertoo erikoislääkäri Toni Vänni.
Teksti:
Hanna Vilo

Terveystalon työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni vastaa Seuran kysymyksiin, jossa aiheena on kortisoninenäsuihke.

Kortisoninenäsuihkeita on turvallista käyttää useita kuukausia.

Totta. Kortisoninenäsuihkeet hoitavat tehokkaasti ja ­turvallisesti erilaisia nenävaivoja. Kortisoninenäsuihkeisiin ei yleensä liity saman­laisia haittoja kuin tabletteina otettavaan kortisoniin, koska ne vaikuttavat paikallisesti nenässä ja niiden sisältämä kortisoni­määrä on hyvin pieni.

Yleensä pakkauksissa sanotaan, että valmistetta ei saa käyttää yli kolmea kuukautta ilman lääkärin lupaa. Pitempiaikainenkaan käyttö ei todennäköisesti aiheuta haittoja. Pitkäaikaisen käytön tarve kuitenkin viittaa usein siihen, että vaiva on krooninen ja saattaa vaatia hoidon tehostamista.

Jos oireet eivät lievity, on hyvä kokeilla kombinaatiovalmistetta.

Totta. Jos kortisoninenäsuihke ei tunnu auttavan ja oireet pitkittyvät, hoitoa on todennäköisesti syytä tehostaa. Parasta on hakeutua lääkäriin keskustelemaan erilaisista hoitovaihtoehdoista.

Monet saavat avun kombinaationenäsuihkeesta, jossa on sekä kortisonia että antihistamiinia. Sen hoitoteho on parempi kuin pelkästään kortisonia sisältävässä valmisteessa. Tällä hetkellä apteekista saa ainakin yhtä kombinaatiovalmistetta myös ilman reseptiä.

Jos kortisoninenäsuihke ei tunnu tehoavan, vika on aina valmisteessa.

Tarua. Jotta nenäsuihke voi auttaa, se täytyy laittaa oikeaan paikkaan. Monet käyttävät suihketta väärin. Oikea tapa on tuoda leuka rintaan ja suunnata suihke hieman viistosti korvan suuntaan. Väärä mutta valitettavan yleinen tapa on laittaa pää takakenoon ja sen jälkeen suihkauttaa ja rykäistä lääkettä sisään. Silloin suihke menee väärään paikkaan.

Lue myös: Erikoislääkärin viesti astmaatikoille: ”Astma kannattaa nyt hoitaa hyvin” – Kortisonin oikea käyttö on tärkeää

X