Outin lukihäiriö löydettiin vasta aikuisena – Lukitesti paljasti lukivaikeuden:”Pääsykokeissa en ehtinyt lukea edes kysymyksiä läpi”

Jaa artikkeli
Outi Hirvonen
Outi Hirvonen alkoi selvittää ongelmaansa surffailemalla netissä ja löysi sieltä tietoa lukitesteistä. © PEKKA NIEMINEN / OTAVAMEDIA
Outi Hirvosen, 22, lukivaikeus todettiin viime keväänä. Samalla moni asia sai selityksensä.

Outi Hirvonen sisuuntui ammattikorkeakoulun pääsykokeissa ja päätti selvittää, mistä lukemisen hitaus ja lauseiden hahmottamisen vaikeus johtuvat.

Ensimerkit kolmannella luokalla

”Jälkikäteen ajatellen lukihäiriöstäni oli merkkejä jo kolmannella luokalla. Muistan, miten 9-vuotiaana istuin englannin oppitunnilla ja mietin, miten muut voivat oppia sanoja, jotka näyttävät paperilla sekasortoisilta kirjainröykkiöiltä. Opin huomenet ja oman nimen sanomisen, mutta sen jälkeen tipuin kelkasta. Kovalla työllä sain englannin kokeista jotakin kutosen ja seiskan väliltä.

Opettajat eivät kiinnittäneet minuun erityishuomiota.

Lukemaan opin normaalisti ensimmäisellä luokalla, mutta välttelin ääneen lukemista, koska se oli takkuavaa ja hidasta. Toisinaan pääsin tekemään tehtäviä erityisopettajan kanssa, mutta en muista kenenkään epäilleen ainakaan ääneen, että minulla voisi olla lukihäiriö.

Epäilys herää

Yläkoulussa sisuunnuin ja sain nostettua numeroitani kaseiksi ja yseiksi. Kuuntelin oppitunneilla tarkasti, koska kotona itseopiskelu oli minulle hankalaa.

Minua turhautti toisinaan, kun toiset häiritsivät tuntia pölinällä, sillä minulle paras tapa oppia on keskittyä tunnilla. Opiskellessani lähihoitajaksi ammattioppilaitoksessa saatoin toisinaan tokaista koko luokalle, että olkaa hiljaa tai menkää luokasta pois, mutta antakaa minun opiskella.

Keväällä 2016 aloin epäillä, että kykyni lukea ja omaksua asioita on keskimääräistä huonompi tai ainakin erilainen kuin muilla. Hain tuolloin ammattikorkeakouluun. Esivalintakokeessa oli tietty aika, jonka aikana piti vastata 40 kysymykseen. Minä en ehtinyt annetussa ajassa lukea kaikkia kysymyksiä edes läpi.

Lukitesti paljasti lukihäiriön

En halunnut luopua haaveestani päästä opiskelemaan ensi- tai sairaanhoitajaksi. Viime talvena ryhdyin etsimään verkosta tietoa lukihäiriöstä, koska ajattelin, että se voisi selittää hitauteni lukemisessa. Otin yhteyttä lukitestaaja Aija Lundiin, ja lopulta varasin ajan lukitestiin. Testi maksoi yli 200 euroa, mutta halusin selvyyden asiaan.

Luin testissä muun muassa sanoja ääneen ja kirjoitin yksittäisiä sanoja mahdollisimman nopeasti. Myös lukunopeuttani testattiin. Viikko testin jälkeen helmikuussa 2018 sain tulokset: minulla todettiin keskivaikea lukihäiriö.

Tuntui helpottavalta saada nimi haasteilleni. Lukihäiriö selitti, miksi lukeminen on ollut minulle aina niin hankalaa. Ymmärsin myös, ettei minussa ole vikaa. En ole tyhmä, vaikka en esimerkiksi selvinnyt pääsykokeen ensimmäisestä vaiheesta tai vaikka kielten opiskelu on tuntunut lapsesta asti vaikealta.

Tavoitteena opiskelupaikka

Sain viime keväänä ammattikorkeakoulun esivalintakokeeseen lisäaikaa lukihäiriöni takia. Pääsin haun toiseen vaiheeseen eli pidemmälle kuin ensimmäisellä kerralla, mutta opiskelupaikka jäi silti vielä haaveeksi. En aio kuitenkaan luovuttaa, vaan haen ensi keväänä uudelleen.

Tällä hetkellä työskentelen hierojana, sillä opiskelin viime talven aikana urheiluhierojaksi. Tämän lisäksi teen vanhainkodilla hoitotyötä muistisairaiden parissa. Vapaa-ajalla en välttele lukemista, vaan rentoudun esimerkiksi lukemalla e-kirjoja puhelimestani. Oleellista on, ettei minulla ole kiirettä.

Minulla on toisinaan vaikeuksia hahmottaa kokonaisuuksia, suunnitella arkeani tai ymmärtää esimerkiksi Kelan kirjeitä. Tarvittaessa olen saanut apua äidiltä ja ystäviltä. Olen onnellinen, ettei minua ole koskaan kiusattu lukihäiriöni takia.”

Lukihäiriö haittaa monin tavoin

1. Lukihäiriö voi näkyä eri tavoin: sen merkkejä voivat olla esimerkiksi lukemisen hitaus ja työläys, oikeinkirjoitusvaikeudet ja luetun ymmärtämisen haasteet. Lukihäiriöön voi liittyä myös esimerkiksi matematiikan ja vieraiden kielten oppimisvaikeuksia.

2. On arvioitu, että lukihäiriö aiheuttaa huomattavaa haittaa reilulle 5 prosentille suomalaisista.

3. ”Jos epäilee itsellään tai lapsella lukihäiriötä, on tärkeä ottaa asia puheeksi esimerkiksi koulussa tai hakeutua lukitestaukseen,” sanoo erityisopetuksen asiantuntija, lukitestaaja Aija Lund Helsingin seudun erilaiset oppijat ry:stä.

X