Outo väite liikunnasta: Liikunta on terveellistä vain, jos se on vapaaehtoista

Jaa kaverilleTilaa Seura
Rakennusmies
Rakennustyöläinen ei välttämättä jaksa lähteä harrastamaan liikuntaa raskaan työpäivän jälkeen.
Liikunnan terveellisyyttä ei ole syytä kiistää. Tutkimuksessa on kuitenkin huomattu, että ainoastaan vapaaehtoinen liikunta on hyödyllistä terveydelle.

Liikunnan terveyshyödyistä vallitsee laaja yksimielisyys. Liikunnan sanotaan olevan terveellistä – aina. Tätä ei kukaan uskalla kiistää. Tämän takia tuore hollantilaistutkimus on saanut monet kohottamaan kulmakarvojaan.

Tutkimuksessa havaittiin, että liikunta on terveellistä, jos se on vapaaehtoista. Mutta jos liikkuu vain työnsä yhteydessä, liikunta ei ole terveellistä. Tutkimuksen mukaan ruumiillisen työn tekijöillä ennenaikaisen kuoleman riski oli lähes 20 prosenttia suurempi kuin istumatyötä tekevillä. Tutkimuksessa oli mukana lähes 200 000 ihmistä.

Mistä suurempi kuolemanriski johtuu?

Ruumiillista työtä tekevien suurempi kuolemanriski on herättänyt vilkkaan keskustelun. On ajateltu, että tuloksella ei olisi tekemistä liikunnan kanssa, vaan se johtuisi muista elämäntapaeroista ruumiillista työtä ja istumatyötä tekevien välillä.

Tutkimusta johtaneen professori Pieter Coenenin mukaan kyse on kuitenkin osittain liikunnan asiayhteydestä. Jos olet istunut koko päivän ja käyt illalla lenkillä, liikunta on kiistatta terveellistä.

Rakennustyöläinen tekee mekaanista työtä kahdeksan tuntia päivässä ja pitää siinä vain lyhyitä taukoja. Toisin kuin juoksulenkki, tämä saattaa olla rasitukseksi sydämelle. Toisaalta, jos on liikkunut koko päivän, ei illalla tule tehtyä sitä lenkkiä, joka olisi terveydelle hyödyksi.

Coenenin mukaan lenkki saattaisi nimenomaisesti olla sitä, mitä ruumiillisen työn tekijät tarvitsisivat laskeakseen ennenaikaisen kuoleman riskiään.

X