Päätä särkee - syy voi löytyä purkasta tai lävistyksistä

Liiallinen purkanjauhaminen voi johtaa pään alueen kipuoireisiin, kertoo kliinisen hammashoidon professori Kirsi Sipilä Itä-Suomen yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Liiallinen purkanjauhaminen voi johtaa pään alueen kipuoireisiin, kertoo kliinisen hammashoidon professori Kirsi Sipilä Itä-Suomen yliopistosta.
Teksti:
Heini Kilpamäki

Purkka aiheuttaa purentaongelmia

Totta. On olemassa jonkin verran tutkimusnäyttöä siitä, että päivittäinen liiallinen purkanjauhaminen voi ylikuormittaa leukaniveliä, puremalihaksia ja hampaita. Jos pureskeluajat ovat pitkiä, riski pään alueen kipuoireille kasvaa. Tyypillisimmin säryt tulevat leuan ja kasvojen alueelle sekä päänsärkynä. Itä-Suomen yliopistossa tutkitaan parhaillaan, miten paljon mikäkin määrä purkanjauhantaa vaikuttaa pään alueen kipuihin.

Narskuttelu vähentää purentaongelmia

Tarua. Hampaiden narskuttelu on epänormaali toiminto, joka ennemminkin lisää purentaongelmia kuin vähentää niitä. Samalla tavalla epänormaali toiminto on hampaiden pureminen tiukasti yhteen. Kummankin on todettu olevan yhteydessä stressiin. Päiväsaikaisesta hampaiden narskuttelusta voi oppia pois. Tällöin on hyvä tarkkailla itseään ja tunnistaa ne tilanteet, joissa epänormaalia pureskelua esiintyy.

Lävistykset kuormittavat purentaa

Totta. Lävistykset kuormittavat purentalihaksia. Ne saavat liikuttelemaan esimerkiksi kieltä tai huulta, vaikka se ei olisi tarpeellista. Kielen ja huulen lävistykset voivat vaikuttaa hampaiden asentomuutoksiin ja lisätä purentavirheitä. Tämä voi johtaa purentaongelmiin. Lisäksi ientulehduksen riski kasvaa lävistysalueella.

X