Palavatko kalorit paremmin järvessä tai meressä kuin uima-altaassa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© istock
Viileässä avovedessä uinnilla on paljon etuja allasuintiin verrattuna.

Avovesiuinti tuottaa endorfiineja

Totta. Viileässä vedessä uiminen tuottaa enemmän endorfiineja eli hyvän olon hormoneja kuin lämpimässä hallissa uiminen. Keho kokee viileän veden ikään kuin kipuna, minkä takia se alkaa erittää endorfiineja kipulääkkeeksi. Endorfiinit siis auttavat sietämään kylmyyttä paremmin. Lisäksi pitkäkestoinen liikunta ja luonnossa liikkuminen tuottavat mielihyvää.

 

Avovesiuinti polttaa kaloreita

Totta. Uinti on hyvä kalorien polttaja, mutta viileä vesi lisää kalorien kulutusta. Suomessa avovedet ovat aina allasvesiä viileämpiä, jolloin uimarin täytyy tehdä töitä ylläpitääkseen kehon peruslämpötilaa. Avovedessä uidessa verenkierto ja aineenvaihdunta vilkastuvat kokonaisvaltaisesti. Seurauksena kaloreita alkaa palaa nopeasti. Mitä viileämpää vesi on, sitä tehokkaammin kalorit palavat.

 

Perusuintitekniikat riittävät avovesillä

Tarua. Perusuintitekniikan hallitseminen on edellytys avovesiuinnille, mutta lisäksi tarvitaan suunnistus- ja hengitystekniikoita. Avovedessä on tärkeää tietää, minnepäin on menossa. Siksi avovedessä nostetaan päätä käsivedon kanssa yhtä aikaa ja kurkataan suuntaa. Lisäksi voimakkaassa aallokossa uimari joutuu nostamaan päätä hapenotossa sekä myös sukeltamaan ja mukauttamaan liikkeitään aaltoon. Kun avovedessä uidaan vapaauintia, uimari potkii yleensä vähemmän kuin allasuinnissa, jotta jalkojen isot lihakset eivät väsy liikaa ja voimat kestävät pitempään.

X