Paljasjalkajuoksua vain fysioterapeutin luvalla – 70 prosentilla vikaa jaloissa

Paljasjalkajuoksu vaatii joustavan alustan, fysioterapeutti Erkka Nuutinen Kuopion Askelklinikalta sanoo.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paljasjalkajuoksu vaatii joustavan alustan, fysioterapeutti Erkka Nuutinen Kuopion Askelklinikalta sanoo.
Teksti:
Virve Järvinen

Paljasjalkajuoksu ei ole kaikkien laji.

Totta. Paljasjalkajuoksu sopii tervejalkaiselle, jonka jaloissa ei ole virheasentoja. 70 prosentilla suomalaisista on jaloissaan toiminnallisia häiriöitä, kuten ylipronaatio tai supinaatio. Ylipronaatiolla tarkoitetaan nilkan liiallista sisäänkiertoa alastullessa, supinaatiossa jalka tulee maahan reilusti ulkosyrjälle. Virheasento muuttaa jalkaterästä nilkan ja polven kautta lonkkaan kulkevaa liikeketjua, ja aiheuttaa kipua missä tahansa tällä matkalla. Virheasentojen korjaamiseen tarvitaan tuettuja jalkineita ja/tai yksilöllisiä tukipohjallisia.

 

Metsäpolut sopivat paljasjalkajuoksuun.

Totta. Kovalla alustalla juoksu aiheuttaa jalkaan samanlaisen rasituksen, kuin hakkaisi vasaralla kantapäähän. Kovalle alustalle tarvitaan iskunvaimentimeksi jalkineita. Pehmeä alusta, kuten metsäpolku, vaimentaa juostessa tulevaa iskua. Tervejalkaiselle metsä on hyvä paikka paljasjalkajuoksuun.

 

Paljasjalkalenkkarit sopivat joka jalkaan.

Tarua. Paljasjalkalenkkari suojaa ihoa, muttei jalan tukirakenteita. Se ei tee paljasjalkajuoksusta turvallista ihmiselle, jolla on jalan virheasento. Paljasjalkalenkkareita ei kannata hankkia, eikä aloittaa paljasjalkajuoksua ennen kuin on tutkituttanut jalkansa alaraajojen toimintaan perehtyneellä fysioterapeutilla.

FB_logo    Jaa juttu Facebookissa

Twitter_icon    Jaa juttu Twitterissä

Seura_Logo

   Tilaa Seura

X