Paraneeko noidannuoli levolla?

© COLOURBOX
Noidannuoleksi eli lumbagoksi kutsutaan tilaa, jossa selkäkipu iskee yleensä täysin yllättäen, kertoo OMT-fysioterapeutti Tarja Arvola Tutkimuslaitos Ergos Oy:stä.

Noidannuoli aiheuttaa selkään lihaskrampin.

Totta. Noidannuolen taustalla on niin sanottu mikrotrauma, kuten pieni repeämä tai venähdys esimerkiksi lihaksessa tai nivelsiteessä. Selkä suojaa itseään niin, että lihakset mikrotrauman ympärillä muodostavat suojakrampin eli -spasmin ja selkä jäykistyy. Tätä kutsutaan noidannuoleksi. Vaiva kestää yleensä noin viikon. Usein sen perimmäinen syy jää epäselväksi.

Noidannuoli helpottaa levolla.

Tarua. Jotta lihasten jatkuvan supistustilan saisi laukeamaan, on syytä hoitaa lihasspasmialuetta kylmällä ja ottaa kipulääkettä sekä tarvittaessa lihasrelaksanttia. Venyttely sen sijaan voi jopa pahentaa lihasspasmia entisestään. Makaamaan ei saa jäädä, vaan liikkua pitäisi kivun sallimissa rajoissa. Jos selkää varoo noidannuolen uusimisen pelossa, voi toipuminen pitkittyä. Pidemmällä aikavälillä voi syntyä uusia selkävaivoja.

Noidannuolta voi ehkäistä liikunnalla.

Totta. Mitä enemmän ikää kertyy, sitä enemmän on tehtävä terveyden edistämiseksi. Fysioterapeutti osaa tutkia selän tilanteen ja antaa ohjeita sen kunnon ylläpitämiseen. Esimerkiksi vesiliikunta, sauvakävely, hiihto ja pyöräily ylläpitävät myös selän lihasten kuntoa. Lisäksi pitäisi voimistaa keskivartalon eli selän, vatsan ja lantion alueen lihaksia vaikka kuntosalilla tai jumpassa. Noidannuoli voi myös uusiutua.

Seura 51/2014