Ruusufinni voi pahimmillaan hävettää, mutta hyviä hoitokeinoja on useita – Erikoislääkäri vastaa 10 kysymykseen yleisestä ihosairaudesta

Kasvojen ihon punoitusta aiheuttava ruusufinni on yleinen riesa, josta moni kärsii turhaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

© iStock

Kasvojen ihon punoitusta aiheuttava ruusufinni on yleinen riesa, josta moni kärsii turhaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Laura Savolainen

Ruusufinni on kiusallinen vaiva. Mistä sen tunnistaa? Miten ruusufinni hoidetaan? Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri vastaa.

1. Iho punoittaa. Mistä­ tietää onko kyseessä ruusufinni?

Ruusufinni eli rosacea on keski-ikäisillä yleinen tulehduksellinen kasvoihottuma, joka aiheuttaa ihon punoitusta etenkin kasvojen kuperilla pinnoilla poskipäissä, nenässä ja leuassa. Tyypillisiä oireita ovat myös ”näppylät” ja pienet verisuonten laajentumat.

Suurimmalla osalla punoitus on pysyvää ja vaikeusaste vaihtelee. Iho saattaa myös tuntua kireältä, ja sitä saattaa kihelmöidä, nipistellä ja poltella.

Miehillä yleisemmässä rinofyyma-ruusufinnityypissä iho paksuuntuu ja menee muhkuraiseksi. Tämän ruusufinnimuodon tyypillisin alue on nenän seutu.

2. Mihin muihin iho­sairauksiin ruusufinni saatetaan sekoittaa?

Nuoremmilla ruusufinni saatetaan sekoittaa akneen. Myöskin taliköhnäihottuma aiheut­taa ihon punoitusta nenän, poskipäiden ja silmien alueella. Siinä iho voi myös hilseillä ja on rasvaisen oloinen. Ihotautilääkäri osaa parhaiten erottaa ruusufinnin muista ihosairauksista.

Ruusufinni on alidiagnosoitu tauti. Kaikki siitä kärsivät eivät osaa hakeutua hoitoon. On tutkittu, että suomalaisilla aikuisilla joka kymmenennellä on ruusufinni, jos myös lievempi punoitus otetaan huomioon.

3. Mikä ruusufinniä aiheuttaa?

Ruusufinnin syy on monitekijäinen ja osittain tuntematon.

Ihon alle muodostuu tulehdusta, inflammaatiota. Tiedetään, että esimerkiksi talipunkkia esiintyy ruusufinnipotilaiden iholla tavallista enemmän, mikä voi olla osaltaan aiheuttaa tulehdusta. Se ei kuitenkaan yksinään selitä ruusufinnin syntyä.

Myös perimä vaikuttaa, arviolta noin 15–40 prosenttia.

Ruusufinnille altistaa myös skandinaavisen vaalea, herkästi palava ja huonosti ruskettuva iho. Stressi on tyypillinen ruusufinnin puhkeamisen laukaiseva tekijä.

4. Miksi ruusufinni ­pahenee kesäaikaan?

Ruusufinni oireilee vaikeimmin valoisina vuodenaikoina, jolloin auringon UV-säteily on voimakkaimmillaan.

Ruusufinnipotilaalla on usein ihon pinnassa muita enemmän laajentuneita verisuonia, joissa veren virtaus on normaalia voimakkaampaa.

Auringon UV-säteily voimistaa verenkiertoa entisestään, ja luultavasti tämä on syynä oireilun pahenemiseen kesäaikaan. Myös saunominen sekä mausteiset ruoat, kuumat juomat ja alkoholi vilkastuttavat verenkiertoa kasvoissa.

Toisaalta osalla oireilu pahenee kylmällä pakkassäällä ja viimassa.

5. Miksi ruusufinni on yleisempi naisilla?

Ruusufinni on yleinen etenkin 30–50-vuotiailla naisilla. Tauti puhkeaa tyypillisesti naisilla 35 vuoden iässä, miehillä usein vasta viisikymppisenä. Toisaalta ruusufinniä näkee paljon myös ikäihmisillä ja tauti voi puhjetakin vasta vanhuudessa.

Hormonit saattavat edesauttaa ruusufinnin syntymistä. Joissakin tutkimuksissa ruusufinnin riskin on osoitettu lisääntyvän hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käyttäjillä mutta pienenevän menopaussin aikaan.

6. Suolioireilla on yhteyttä ruusufinniin. Miten tämä on mahdollista?

On tutkittu, että ruusufinnipotilailla on muita enemmän suolisto-ongelmia, kuten kelia­kiaa, haavaista paksusuolentulehdusta, ärtyvän suolen oireyhtymää, helikobakteeri-infektiota ja ohutsuolen bakteerien liikakasvua. Heillä on myös keskimääräistä suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja migreeniin.

Suomalaisessa tutkimuksessa löydettiin, että naispuolisilla ruusufinnipotilailla sydän- ja verisuonisairausriski oli keskivertoa suurempi.

Yhdistävänä tekijänä kaikissa näissä sairauksissa pidetään matala-asteista tulehdusta. Matala-asteiselle tulehdukselle on monta tekijää, mutta riskiä lisää ainakin epäterveellinen ruokavalio, tupakointi ja liiallinen alkoholinkäyttö.

Ruusufinnipotilasta olisikin syytä hoitaa kokonaisvaltaisesti ja huomioida samalla liitännäissairauksien riskit.

Lue myös: Ruusufinniä sairastavilla suurempi altistus migreeniin – Näin neurologian erikoislääkäri Ville Artto arvioi tutkimustulosta

7. Millaisia uusia hoitomuotoja ruusufinniin on kehitetty?

Ruusufinni on krooninen iho­sairaus, mutta sen oireita on mahdollista lievittää lääkityksellä. Hyviä hoitomuotoja löytyy nykyisin paljon.

Lievään ruusufinniin voivat riittää paikalliset hoidot. Yksi niistä vähentää talipunkkien määrää hoidettavalla ­alueella ja lievittää näin ihon tulehdusta.

Hankalampaan ruusufinniin voidaan paikallishoitojen lisäksi aloittaa suun kautta otettava tetrasykliini-antibiootti. Joskus ihotautilääkäri voi määrätä suun kautta otettavan isotretinoiinilääkityksen.

Rinofyyman hoitona on usein myös isotretinoiini ja lisäksi paksuuntunutta sekä myhkyräistä ihoa voidaan ohentaa laserhoidolla.

Kortisonivoide usein pahentaa ruusufinnin oireita.

8. Ruusufinni voi oireilla myös silmissä. Miten?

Jopa yli puolella ruusufinnipotilaista tauti oireilee myös silmissä. Silmäoireet ovat ruusufinnipotilailla todennäköisesti alidiagnosoituja. Tyypillisiä oireita ovat silmien kuivuus, punoitus ja roskan tunne silmissä.

Silmien ruusufinni on tär­keää hoitaa, sillä pitkään jatkunut tulehdus voi johtaa silmäoireiden hankaloitumiseen ja jopa näkökyvyn alenemiseen.

Silmien ruusufinniä hoidetaan osittain samantyyppisillä hoidoilla kuin ihon ruusufinniä. Kosteuttavat silmätipat ovat tärkeä osa hoitoa. Mikäli oireet ovat hankalia, on silmälääkärin arvio tarpeen.

Lue myös: Ruusufinnistä harmia jo yhdessä yössä – Heidin iho-ongelmat puhkesivat aikuisena

9. Millaista ­kosmetiikkaa rosacea-potilaan ­kannattaa käyttää?

Ruusufinni-iho on herkkä ja reagoi usein voimakkaammin kosmeettisiin aineisiin ja hajusteisiin. Kannattaa siis suosia herkän ihon tuoksuttomia tuotteita.

Aurinkosuoja on tärkeä kasvoilla kevättalvesta lähtien. Se ehkäisee uusien pienten verisuonten muodostumista poskipäihin. Voiteessa täytyy olla UVA- ja UVB- suoja ja suojakertoimen tulisi olla vähintään 30.

Rosacea-ihon rakenne on normaalia heikompi ja hauraampi, joten sitä kannattaa kosteuttaa säännöllisesti herkälle iholle tarkoitetulla kosteusvoiteella.

Ihoa voi kuoria hellästi. Voimakkaat kemialliset kuorinnat voivat ärsyttää ihoa.

10. Ruusufinni hävettää. Miten taudin kanssa voi elää?

Ruusufinni on näkyvä, elämänlaatua heikentävä sairaus. Tauti voi herkästi johtaa hä­peään ja eristäytymiseen, tutkimusten mukaan jopa masennukseen ja ahdistuneisuuteen.

Miesten nenän punoitusta ja muhkuraisuutta aiheuttavaa rinofyymaa on aiemmin pidetty ”juoppojen tautina”, vaikka tämä ei pidä paikkansa. Stigma kuitenkin elää tiukassa.

Ruusufinni aiheuttaa hankalia oireita. Niistä huolimatta osa potilaista vähättelee tautiaan. Etenkin iäkkäämmät ihmiset saattavat kärsiä vaivasta yksin, sillä kynnys lähteä lääkäriin ihovaivan vuoksi on liian korkea.

Asiantuntijana Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Suvi-Päivikki Sinikumpu, OYS.

Artikkelia on muokattu 30.12.2023

X