Totta vai tarua: Mikä on paras ensiapu palovammaan?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Palaneelle alueelle voi levittää palovammavoidetta.
Palaneelle alueelle voi levittää palovammavoidetta. Kuva: istockphoto
Miten pitää toimia, jos polttaa kätensä grillissä tai saunan kiukaassa? Kysymyksiin vastaa ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Petri Salonen Pihlajalinnasta.

Jos käden palovammaan nousee rakkuloita, se tarvitsee lääkärin hoitoa.

Totta. Jos kätensä loukkaa esimerkiksi saunan kiukaassa tai grillissä, kipu on sietämätön ja iholle nousee rakkuloita, on syytä hakeutua lääkäriin. Päivystyshoitoa tarvitaan myös silloin, jos palovamma muualla kehossa on omaa kämmentä suurempi ja ihoalue tuntuu tunnottomalta. Tällöin palovamman vaurio voi ulottua ihonalaisiin kudoksiin ja puhutaan niin sanotusta kolmannen asteen palovammasta.

Pieneen palovammaan riittää kotihoidoksi kylmä vesi ja palovammavoide.

Totta. Palovamman paras ensiapu on palaneen alueen pitäminen noin vartin verran kylmässä vedessä ja tarvittaessa tulehduskipulääkkeen ottaminen. Palaneelle alueelle voi levittää myös palovammavoidetta.

Jos vamma on pelkästään ihon pintakerroksessa, iho paranee nopeasti ennalleen.

Palovamman voi saada myös sähköiskusta.

Totta, mutta se on harvinaista. Palovamman voi aiheuttaa höyryn tai tulen lisäksi esimerkiksi säteily tai sähkö.

Sähköiskun aiheuttama palovammat ovat syviä ja vaativat lähes aina nopeaa ensiapua. Sähköisku voi aiheuttaa myös sydänpysähdyksen, joka vaatii elvytystä.

Sähköstä johtuva palovamma voi syntyä, kun sähkö kulkee kehon läpi tai polttaa ihon pinnan. Tällainen tilanne voi olla, jos koskee esimerkiksi sähkölankoihin tai joutuu salaman iskemäksi.

Lue myös: Pertin saunan lämmitys loppui karusti: Sytytysnestepullossa oli väärää nestettä ja housut syttyivät palamaan

Pertti Peltola

Eläkkeellä oleva maanviljelijä Pertti Peltola on tottunut käsittelemään tulta. Kotitalon keskuslämmitys toimii kokonaan puulla. Onnettomuuden jälkeen hän on ollut entistä varovaisempi tulen sytyttämisessä. © MARKO MARIN

X