Mikä on paras lääke, kun flunssa iskee? Näin hoidat nuhakuumeen ja vilustumisen oireita tehokkaasti

Jaa artikkeliTilaa Seura
Yleensä flunssaisena tuntuu hyvältä juoda jotakin lämmintä mehua, kuten mustaherukkamehua.
Yleensä flunssaisena tuntuu hyvältä juoda jotakin lämmintä mehua, kuten mustaherukkamehua. © istockphoto
Ikävää flunssapöpöä voi ehkäistä muun muassa välttämällä kasvojen koskettelua. Jos flunssa kuitenkin iskee, olo paranee apteekin avuilla.

Kun flunssa iskee, on hyvä muistaa, että virusinfektio on elimistölle iso rasite, eikä keho kestä samaan aikaan muuta voimakasta fyysistä rasitetta.

Kysyimme 10 kysymystä nuhakuumeen ehkäisyyn ja hoitoon. Näin kysymyksiin vastaa johtava lääkäri Patrik Währn Mehiläisen ulkoistetuilta terveysasemilta.

1. Voiko flunssaa ehkäistä tai lyhentää C-vitamiinilla, probiooteilla tai sinkillä?

C-vitamiinista on jonkin verran näyttöä, että se saattaa auttaa flunssan ehkäisyssä. Sitä täytyy kuitenkin alkaa ottaa jo ennen flunssakauden alkua ja jatkaa ottamista koko flunssakauden ajan.

C-vitamiini kannattaa ottaa tablettina, sillä ruuasta sitä on flunssan ehkäisyn kannalta vaikea saada riittävän paljon. Sopiva päiväannos on 200 milligrammaa. Lisäksi flunssan alussa aloitettu C-vitamiinin käyttö voi jonkin verran lyhentää oireiden kestoa.

Tutkimusten mukaan myös probioottien eli maitohappobakteerien jatkuva käyttö voi auttaa ehkäisemään flunssatartuntoja. Näyttö ei kuitenkaan ole kovin vahvaa, eivätkä tutkijat osaa suositella mitään tiettyä probioottityyppiä.

Sinkkivalmisteita sen sijaan ei voi suositella. Vaikka markkinoille on viime vuosina tullut paljon sinkkiä sisältäviä valmisteita flunssan hoitoon, niiden tehoa ei ole pystytty todistamaan.

Lue myös: Näillä vitamiineilla ja hivenaineilla lyhennät flunssaa

2. Kun flunssa iskee, miksi liiallista rehkimistä kannattaa ehdottomasti välttää?

Virusinfektio on elimistölle iso rasite, minkä takia keho ei kestä samaan aikaan muuta voimakasta fyysistä rasitetta. Siksi flunssapotilaan on hyvä ottaa rennosti ja levätä riittävästi.

On mahdollista, että flunssa aiheuttaa myös sydänlihastulehduksen, mikä tuntuu muun muassa väsyneenä olona. Jos samaan aikaan rasittaa itseään liikaa, sydänlihastulehdus voi pahentua ja aiheuttaa rytmihäiriön. Pahimmillaan siitä voi seurata jopa kuolema.

Varsinkin kestävyysurheilijoiden kannattaa tiedostaa sydänlihastulehduksen riski. Heillä sydämen koko on usein muita suurempi, mikä altistaa tavallista herkemmin rytmihäiriöille.

On mahdollista, että flunssa aiheuttaa sydänlihastulehduksen. Jos samaan aikaan rasittaa itseään liikaa, sydänlihastulehdus voi aiheuttaa rytmihäiriön.

3. Kun flunssa iskee, mikä on paras lääke, jolla flunssaan liittyvää kuumetta ja särkyä kannattaa hoitaa?

Sekä tulehduskipulääkkeet että parasetamoli sopivat flunssakuumen ja säryn hoitoon. Jos niiden käytölle ei ole terveydellistä estettä, niitä voi ottaa myös yhdessä. Silloin oireita lievittävä vaikutus voi olla hieman tehokkaampi. Sopiva määrä aikuiselle on 600 milligrammaa ibuprofeenia ja gramma parasetamolia kolmesti päivässä.

On kuitenkin syytä muistaa, että esimerkiksi monet veranpaine- ja verenohennuslääkkeiden käyttäjät eivät saa käyttää tulehduskipulääkkeitä ollenkaan. Heille parasetamoli on turvallinen vaihtoehto.

4. Miten tukkoisen nenän saa auki?

Tukkoisen nenän avaamiseen kannattaa käyttää kortisoninenäsuihkeita. Ne vähentävät limakalvon turvotusta ja liman erittymistä ilman, että ne heikentävät limakalvon verenkiertoa. Vähitellen ne myös palauttavat limakalvon normaalitilaan.

Kortisoninenäsuihkeissa vaikuttavaa ainetta on niin vähän, että niihin ei liity samanlaisia vaaroja kuin muihin kortisonilääkkeisiin. Siksi niitä voi käyttää pitkiäkin aikoja turvallisesti.

Tukkoisen nenän avaamiseen kannattaa käyttää kortisoninenäsuihkeita. Ne vähentävät limakalvon turvotusta ja liman erittymistä.

Jos oireet ovat pahoja, parina ensimmäisenä päivänä voi käyttää myös avaavia suihkeita, jotka lievittävät tehokkaasti tukkoisuutta. On kuitenkin syytä tiedostaa, että ne avaavat nenää supistamalla verisuonia, mikä on nenän limakalvon terveyden kannalta haitallista. Siksi niitä kannattaa käyttää korkeintaan viikon ajan.

5. Miten ärtynyttä kurkkua kannattaa rauhoittaa?

Ärtynyttä kurkkua on hyvä hoitaa apteekista tai ruokakaupoista saatavilla imeskelytableteilla, jotka sisältävät nielua puuduttavaa bentsokaiinia. Lisäksi kannattaa juoda jotakin lämmintä, sokeripitoista juomaa, kuten hunajavettä tai teetä, jonka joukkoon on sekoitettu hunajaa.

Sokeri vaikuttaa kurkussa oleviin yskänreseptoreihin ja vähentää yskimisen tarvetta. Kurkkukivun lievittämiseen voi ottaa myös tulehduskipulääkettä tai parasetamolia.

Lue myös: Hunaja lievittää ärsytysyskää ja rauhoittaa ärtynyttä kurkkua – Milloin yskän takia on syytä lähteä lääkäriin?

6. Voiko flunssajuomaa ja särkylääkkeitä yhdistellä?

Flunssajuoma sisältää usein joko parasetamolia tai tulehduskipulääkettä. Jos sen ottaa yhdessä särkylääketabletin kanssa, saa todennäköisesti liikaa lääkettä. Siksi flunssalääkkeitä ei kannata yhdistellä.

Kerran otettuna iso annos ei vielä ole vaarallinen. Säännöllisesti otettuna se voi kuitenkin aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja, kuten vatsavaivoja, vatsahaavan, verenpaineen kohoamista tai alaraajojen turvotusta. Lisäksi se kohottaa sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Kun flunssa iskee, suosi mustaherukkamehua.

Kun flunssa iskee, suosi mustaherukkamehua. © Jorma Marstio / Otavanmedia

7. Mitkä ruokakaapin antimet auttavat flunssaan?

Kaikkea, mikä tuntuu itsestä hyvältä, kannattaa kokeilla. Yleensä flunssaisena tuntuu hyvältä juoda jotakin lämmintä mehua, kuten mustaherukkamehua. Se voi auttaa lievittämään kurkkuoireita. Lisäksi lämmin tee voi helpottaa oloa. Jos flunssaan liittyy myös kuumetta, on ylipäänsä tärkeää juoda riittävästi, sillä kuume kuivattaa elimistöä.

Monet kokevat saavansa apua myös esimerkiksi auringonhattu-uutteesta tai inkivääristä, mutta lääketieteellistä näyttöä niistä ei ole.

8. Milloin nenäkannusta ja höyryhengityksestä on apua?

Jos nenä on flunssan takia tukkoinen ja räkäinen, nenäkannulla sen saa puhdistettua hyvin. Puhdistaminen ehkäisee myös poskiontelotukehduksia.

Nenäkannua käytetään oikeaoppisesti, kun se täytetään haalealla vedellä, ja siihen lisätään teelusikallinen tavallista ruokasuolaa tai merisuolaa. Erikoissuolia ei saa käyttää. Kumpikin sierain huuhdellaan vuorotellen suolavedellä. Nenä kannattaa huuhdella 1–3 kertaa päivässä oireiden vakavuuden mukaan.

Höyryhengitystä on perinteisesti käytetty lievittämään flunssan oireita, mutta sitä ei kannata käyttää ollenkaan. Astmaatikoilla se voi laukaista astmakohtauksen. Lisäksi kotioloissa kuuman veden kanssa läträäminen voi olla vaarallista.

9. Mitkä ovat parhaat keinot ehkäistä flunssatartunta?

Parhaat keinot flunssatartunnan välttämiseksi ovat ahkera käsien pesu ja kasvojen koskettelun välttäminen. Jos flunssavirus tarttuu käsiin esimerkiksi ovenkahvasta, se ei vielä automaattisesti tarkoita sairastumista. Virus tarttuu vasta, kun ihminen koskettelee esimerkiksi silmiään tai suutaan tai kaivaa nenäänsä. Siksi kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, ettei flunssakaudella koskettele kasvojaan.

Ruokakaupassa käydessä kannattaa myös olla valppaana. On tavallista, että esimerkiksi heviosaston muovipussia on vaikea saada auki. Silloin ihminen usein kostuttaa sormeaan, jotta pussi avautuisi helpommin. Sitä kannattaa kuitenkin välttää, sillä pöpöt tarttuvat samalla helposti. Lisäksi kassalla maksaessa ja tunnuslukua näppäillessä kannattaa käyttää nahkahanskoja.

10. Milloin flunssan takia kannattaa lähteä lääkäriin?

Jos flunssaan liittyy vaikeita oireita, kuten hengenahdistusta, rintapistoksia, yleiskunnon romahtamista ja korkeaa kuumetta, joka ei laske lääkkeillä, on syytä lähteä lääkäriin. Silloin kyse on usein pneumokokkibakteerin tai viruksen aiheuttamasta keuhkokuumeesta, joka vaatii aina sairaalahoitoa.

Lue myös: Keuhkokuume ilman kuumetta on mahdollinen – Epätyypillinen keuhkokuume voi lähteä hampaista

Lue myös: Kaipaatko helpotusta lapsiperheen flunssa- ja sairastelukierteisiin? Koira lemmikkinä vähentää kissaa tehokkaammin pikkulasten hengitystieinfektioita

X