Pelottava ilmiö: Miksi ääni ja hengitys salpautuvat yllättäen?

Ilmiö voi olla todella pelottava, mutta kun vaivan luonne ja aiheuttajat ymmärtää, sitä oppii hallitsemaan, eikä se rajoita elämää, asiantuntija vastaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ilmiö voi olla todella pelottava, mutta kun vaivan luonne ja aiheuttajat ymmärtää, sitä oppii hallitsemaan, eikä se rajoita elämää, asiantuntija vastaa.
Teksti: Virve Järvinen

Lukija kysyy

Miksi ääni salpautuu? Mistä on kyse, kun ääni ja hengitys äkillisesti salpautuvat? Minulle käy näin toisinaan urheillessa, ja se pelottaa. Spurtti

Asiantuntija vastaa

Vaivasi kuulostaa toiminnalliselta äänihuulisalpaukselta, joka tunnetaan paremmin englanninkielestä tulevalla lyhenteellä VCD (vocal cord dysfunction). Ilmiö voi olla todella pelottava, mutta kun vaivan luonne ja aiheuttajat ymmärtää, sitä oppii hallitsemaan, eikä se rajoita elämää.

Toiminnallisen äänihuulisalpauksen kohtaus tulee usein juuri urheillessa. Muita syitä voivat olla voimakkaat tuoksut, refluksitauti tai stressaava tilanne. Kannattaakin miettiä omalta kohdalta, mitkä tekijät ovat voineet altistaa kohtauksille. Jos kohtaus tulee esimerkiksi urheillessa raskaan aterian jälkeen, kannattaa jatkossa pitää pidempi tauko ennen urheilua.

Normaalissa sisäänhengityksessä äänihuulet aukeavat, jolloin hengitysilma pääsee virtaamaan niiden välistä henkitorveen ja sieltä keuhkoihin. VCD:n oireet aiheutuvat äänihuulten epätarkoituksenmukaisesta liikkeestä, eli kun äänihuulten pitäisi mennä kauemmas toisistaan, ne liikkuvatkin toisiaan kohti. Tällöin ilma ei pääse keuhkoihin, mistä seuraa tukehtumisen tunne.

Usein potilaat kuvaavat, että tuntuu kuin yrittäisi hengittää pienen pillin kautta. Kun ilmaa yritetään tässä tilanteessa haukkoa vielä ponnekkaammin, tilanne pahenee.

VCD-kohtaukseen ei kuitenkaan tukehdu, ja lyhytaikaisetkin tajunnanmenetykset ovat äärettömän harvinaisia.

Kohtauksen tullessa on tärkeää rauhoittua ja rentouttaa kaulan ja kurkun lihaksia. Tätä kannattaa harjoitella etukäteen. VCD-kohtauksen saa parhaiten laukeamaan hengittämällä nenän kautta rauhallisesti sisään ja osittain suljettujen huulten läpi ulos. Tilanne rauhoittuu usein jo muutamalla tietoisella hengityksellä, jonka jälkeen mahdollista urheilusuoritusta voi jatkaa hieman matalammalla sykkeellä.

Toiminnallinen äänihuulisalpaus on melko harvinainen ja huonosti tunnettu vaiva ja oikean diagnoosin saaminen kestää joskus pitkään. Moni potilas saa ensin virheellisesti astmadiagnoosin.

Jos toiminnallisen äänihuulisalpauksen oireet ovat voimakkaat ja rajoittavat elämää, kannattaa hakeutua korvalääkärille. Korvalääkäri osaa tähystää kurkunpään ja neuvoa kohtauksen ehkäisyssä ja hoidossa.

Joissain korvayksiköissä kurkunpäätä voidaan tähystää rasituksen aikana. Kohtauksen näkeminen ja läpikäyminen auttaa ymmärtämään kurkunpään rakenteita ja helpottaa sen hallintaa. Myös kurkunpään toimintaan erikoistuneilta puheterapeuteilta saa erinomaista ohjausta.

Asiantuntijana Karin Blomgren, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri

Juttu on julkaistu Kotilääkärissä 5/2018.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X