Pertti kävi tankilla ja virkistäytyi usein Venäjän puolella – ”Kehotan muitakin käymään hiv-testissä!”

Jaa artikkeli

Tämä tarina pohjautuu löyhästi 68-vuotiaan Pertin (nimi muutettu) tarinaan. Pertti asuu Itä-Suomessa, lähellä Venäjän rajaa sijaitsevalla pienellä paikkakunnalla. Kunnan tarkempia koordinaatteja ei anneta Pertin yksityisyyden suojaamiseksi.

Poikien reissut tuovat vaihtelua arkeen

Pertin elämän täyttää metsästys, kalastus sekä arjen askareiden pyörittäminen. Työelämä on jo jäänyt taakse. Elämä soljuu omaan verkkaiseen tahtiinsa. Pertti elää yksin, vaimo karkasi jo vuosia sitten kaupunkiin.

Rajan tuntumassa asuessa on helppoa ja taloudellisesti kannattavaa piipahtaa Venäjän puolella asioilla. Hinta-taso Venäjällä on Suomeen verrattuna huomattavasti edullisempi. Samalla reissulla saa kätevästi tankattua auton sekä täydennettyä viinakset ja tupakkaostokset.

Lähes joka viikko Venäjän puolella piipahdetaan päiväseltään tankkaamassa. Nykyään saa tuoda alkoholia vain, jos matka kestää vähintään 24 tuntia. Niinpä Pertti viivähtää noin kerran kuukaudessa myös viikonlopun yli Venäjällä. Tästä on muodostunut Pertin ja hänen kavereidensa vakituinen virkistysmatka; porukalla lähdetään perjantaina ja palaillaan sunnuntaina, jahka joku on selvinnyt ajokuntoon. Joku mukava hotelli keskustan tuntumasta, hyvää ruokaa pöytään kannettuna, seura mainioin ja alkoholi halpaa. Kyllä kelpaa nautiskella ansaitusta minilomasta!

Lemmen lumoissa ilman kondomia

Reissut ovat yleensä varsin kosteita. Vodka virtaa ja laulu raikaa. Myös naisseuraa on usein tarjolla. Osa haluaa pientä rahallista korvausta seurastaan, osalle riittää, kun tarjoaa hyvän illallisen, juomaa ja tuliaisia Suomesta. On helppo tuntea itsensä menestyväksi, vaikka Suomessa olisikin kohtuu tavallinen tallaaja. Aina silloin tällöin joku nainen päätyy Pertin seuraksi myös hotellihuoneeseen saakka. Ja mikäpä siinä, kun kaksi yksinäistä kohtaa yössä, on aivan luonnollista hakeutua toisen syliin.

Yleensä Pertillä on kondomit mukana Suomesta, ihan vain kaiken varalta, jos onni sattuisi suosimaan. Onhan Pertti kuullut puhuttavan seksitaudeista ja Venäjän synkistä hiv-tilastoista ja haluaa pelata varman päälle. Rehellisyyden nimissä hän kuitenkin tunnustaa, että kun seksitilanne sitten tulee eteen, niin ei siinä kondomit ole ensimmäisenä mielessä, varsinkaan jos kumppani ei ota niitä puheeksi. “Ei sitä jotenkin kehdannut itse ehdottaa”, Pertti huokaa.

Pertti on usein siinä vaiheessa iltaa jo sen verran humalassakin, että arviointikyky saattaa pettää ja tulee tehneeksi sellaisia juttuja mitä ei selvinpäin tekisi. Alkoholilla on tapana vaikuttaa mieskuntoonkin sen verran, että ei meinaa homma kondomin kanssa aina toimia. Jos nainen näyttää nuorelta ja raikkaalta ja kertoo olevansa terve, miksi sitä epäilemään? Usein on vielä sama kumppanikin, jonka kanssa on tullut jo aiemmin heittäydyttyä lemmen lumoihin.

Kun näitä viinanhuuruisia poikien reissuja oli tullut tehtyä jo muutaman vuoden ajan, alkoi huoli painaa Pertin mieltä. Paikallislehdestä silmiin osui yhä useammin uutisointia Venäjän kiihtyvästä hiv-epidemiasta. Kuulemma siirtynyt huumeiden käyttäjistä valtaväestöönkin, tartuntatapana useimmiten heteroseksi. ”Eikö se olekaan enää homojen hommaa, nuo hiv-jutut?”, pohti Pertti. ”Pitäisikö sitä mennä jonnekin testeihin? Mutta minne? Kehtaako sitä? Ei ole mitään oireitakaan. Mutta kun kertovat lehdessä, että tartunta voi olla täysin oireeton.” Monta unetonta yötähän siitä seurasi. Tieto lisää tuskaa niin kuin sanotaan. Asia jäi kuitenkin hetkeksi unholaan, kevät toi mukanaan kiireet pihatöiden parissa ja kalavesillä.

Uusi tuttavuus muistutti menneistä reissuista

Suomen kesän kukoistavimpaan aikaan, eräänä iltana baarin terassilla, Pertti tutustui viehättävään leskirouvaan. Ihastus syttyi lähes ensisilmäyksellä; heleä nauru, lämpö silmissä, kesämekon helmojen heilahdus. Se oli Pertti-pojan menoa! Kesän mittaan tapailtiin harvakseltaan, rauhassa toisiinsa tutustuen – olihan heillä välimatkaakin yli 200 kilometriä. Tunteet syvenivät pikkuhiljaa molemmin puolin.

Syksyn tullen oli päästy jo siihen pisteeseen, että molemmat alkoivat olla valmiita ottamaan seuravan askeleen ja viemään suhteensa astetta pidemmälle. “Vällyjen väliin, jos ymmärrät mitä tarkoitan?” Tässä kohtaa Pertin mieleen muistui jälleen Venäjälle suuntautuneet reissut öisine ilotteluineen. ”Nyt ei auta kuin ottaa härkää sarvista ja hankkia asialle varmistus”, tuumi Pertti vastuullisena miehenä mielessään.

Hiv-kotitesti varmisti epäilykset todeksi

Pertti tutki asiaa ja tilasi netin kautta hiv-kotitestin. ”Huomaamatonta ja helppoa”, hän totesi. Testin saavuttua postitse hän teki sen mukana tulleiden ohjeiden mukaisesti. Kädet vapisten, sydämen hakatessa jännityksestä tuhatta ja sataa. Harvoin tuntuu 15 minuuttia, jonka testituloksen varmistuminen kestää, niin pitkältä ajalta. Kun vaadittu aika oli kulunut, Pertti vilkaisi testin tulosta. Sydän jätti lyönnin väliin. Tuskan hiki kihosi otsalle. Tulos näytti positiivista. Hänellä on hiv-tartunta. “Voiko tämä olla totta?” Epäusko ja järkytys täytti mielen.

Hädissään Pertti tarttui puhelimeen ja soitti testipakkauksessa mainittuun Hivpointin neuvontapuhelimeen. Puhelimeen vastanneen ammattilaisen rauhallinen ja asiantunteva suhtautuminen sai Pertinkin pikkuhiljaa hengittämään rauhallisemmin. “Hiviin on olemassa hyvä lääkitys, joka pitää hiv-tartunnan saaneen terveenä ja estää hivin tarttumisen. Hivin kanssa voi elää täysin normaalia elämää, eikä se vaikuta elinikää lyhentävästi. Et suinkaan ole asian kanssa yksin, apua ja tukea on saatavilla”, kertoi henkilö puhelimen päässä.

Seuraavat kuukaudet kuluivat kuin sumussa, niistä Pertillä ei ole tarkkoja muistikuvia.  Mieliala vaihteli syyllisyyden, syyttelyn ja toivottomuuden välillä. ”Metsään on hyvä huutaa tuskaansa”, Pertti huokaa. Asiat lähtivät kuitenkin rullaamaan eteenpäin; varmistustesti otettiin terveysasemalla ja lääkehoito aloitettiin infektiopoliklinikalla. Pertin mielialakin koheni pikkuhiljaa, kun hän sai ammattilaisilta lisää tietoa sairaudestaan. Hyvä uutinen oli, että lääkityksen aloitettuaan hän ei voisi tartuttaa hiviä naisystävälleen, edes seksissä ilman kondomia.

Mitä Pertille kuuluu nyt?

Tuosta epätodelliselta tuntuvasta hetkestä on nyt kulunut kolmisen vuotta. Pertti on pikkuhiljaa sopeutunut ajatukseen elämästä kroonisen infektion kanssa. Hiv-lääkitys on loppuiän mukana kuvioissa. ”Onneksi lääkitys on kehittynyt niin paljon, että syön vain yhden tabletin päivittäin, eikä sivuvaikutuksia ole ilmaantunut”, sanoo Pertti. ”Ei tämä mikään kuolemantuomio nykypäivänä ole. Olihan se alkuun pirunmoinen shokki, mutta näin sitä ihminen selviää elämän haasteista voittajana.”

Pertti voi siis hyvin. Kunto on loistava, ja on hän alkanut kiinnittää elintapoihinsa muutenkin enemmän huomiota. ”Kehotan kyllä käymään hiv-testissä, jos on tullut hurjasteltua ilman kondomia. Parempi tietää totuus kuin pelätä ehkä jopa turhaan”, toteaa Pertti lopuksi. Niin, ja pienen pohdintatauon jälkeen leskirouvakin päätti jäädä mukaan kuvioihin.

Faktatietoa:

*Suomalaisten uusista hiv-tartunnoista noin puolet saadaan ulkomailla matkailun yhteydessä.

*Hiv-tartunta ei näy päällepäin. Tartunta voi olla jopa vuosia täysin oireettomana.

*Hiv-tartunnan voi todeta vain tekemällä hiv-testin.

*Hiv-testiin pääset omalle terveysasemallesi. Voit myös tilata verkkokaupasta tai ostaa apteekista   hiv-kotitestin.

*Hiviin on olemassa tehokas lääkehoito, joka pitää hiv-tartunnan saaneen terveenä ja estää hivin tarttumisen eteenpäin. Hoito ja lääkkeet ovat maksuttomia.

 

Lue lisää hivistä ja matkailusta: www.riskittäreissussa.fi

Tilaa hiv-kotitesti täältä: https://pointshopping.fi/product/1/hiv-kotitesti

X