Pitääkö luupiikki leikata?

© colourbox
Kivulias jalkapohjan kipu saattaa kieliä luupiikistä, joka useimmin paranee venyttelyllä, kertoo ortopedi, dosentti Hannu Miettinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

Luupiikki ei välttämättä ole luuta.

Totta. Luupiikki voi olla osittain luista kudosta, joka muodostuu jalkapohjan kalvojänteeseen eli plantaarifaskiaan kantaluun kiinnityskohdassa. Luupiikki sinänsä ei aiheuta kipua. Sen sijaan arkuus syvällä kantapään alla ja pitkin jalkapohjaa johtuu todennäköisesti jännekalvon kiinnityskohdan ei-bakteerisesta tulehduksesta ja kun kivun välittäjäaineet pääsevät jylläämään.

Luupiikki vaatii leikkaushoitoa.

Tarua. Luupiikkiä ei tarvitse leikata, vaan jalkapohjan venytys ja hieronta auttavat lähes aina. Paraneminen saattaa tosin kestää jopa yli vuoden. Luupiikin yleisin oire on kipu jalkapohjassa, joka tuntuu etenkin aamuisin sängystä noustessa.

Luupiikki on yleisintä keski-ikäisillä.

Totta. Luupiikki kehittyy iän myötä. Se on samantyyppinen vaiva kuin esimerkiksi tenniskyynärpää, jossa yhtä lailla on kyseessä kalvojänteen kiinnityskohdan kivusta. Luupiikin muodostuminen on sattuman kauppaa – joillekin se kehittyy ja toisille ei. Oikeastaan mitään erillistä riskitekijää tai syytä ei ole.

Seura 01/2015