Pöytätuuletin, tuuletinvalaisin vai ilmastointilaite avuksi helteillä? Vertailimme vaihtoehdot, joilla koti viilenee

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kodit saattavat kuumentua liian tukaliksi näillä helteillä. © iStock
Monet helpot ja huokeat konstit ovat avuksi helteillä.

Tuulettaminen viileänä vuorokaudenaikana ja läpivedon hyödyntäminen ovat avuksi helteillä. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet. Valmista ruoat ulkona tai ainakin vältä uunin käyttöä. Sulje aurinkoisen puolen räppänät, sälekaihtimet ja verhot päiväksi.

Hyvä screen-ikkunaverho heijastaa ulos jopa 95 prosenttia auringon säteilystä. Ikkunan ulkopuolinen verho antaa parhaan tehon. Markiisit ja vaaleat sälekaihtimet torjuvat porotusta, mutta tummat verhot imevät auringon lämpöä.

Virtaava ilma jäähdyttää kehoa tehokkaammin kuin seisova. Siksi tuuletin lievittää oloa, vaikka se ei ilmaa jäähdytäkään. Huokeimmat markettien pöytätuulettimet maksavat 15–20 euroa. Tehokas pylväsmallinen lattiatuuletin on kalliimpi. Kattovalaisimen tilalle asennettava tehokas tuuletinvalaisin ei vie tilaa. Se maksaa yli 100 euroa.

Mikä avuksi helteillä?

Siirrettävä ilmastointilaite viilentää tai poistaa kosteutta. Laite puhkuu kuumuutta ulos paksulla putkella venttiilin tai tuuletusikkunan kautta. Ikkuna-aukkoon tulee peitelevy ja siihen sopivan kokoinen reikä.

Ilmastointilaite hurisee, se maksaa satoja euroja, ja se viilentää tehokkaasti vain melko pienen tilan. Kosteutta tiivistyy säiliöön, joka pitää aika-ajoin tyhjentää.

Erilliseen ulko- ja sisäyksikköön perustuva tehokas ilmalämpöpumppu viilentää isonkin asunnon. Talvella se säästää lämmityskuluja. Tyypillinen kiinteä laite maksaa töineen 1 500–2 500 euroa. Ilmalämpöpumppuja asennetaan omakoti-, rivi- ja kerrostaloihin.

Huokea pöydälle

Ideale+ pöytätuuletin 12” maksaa 15 e. Sen ilmavirta viilentää helteellä. Tuulettimen voi kallistaa sopivaan kulmaan, ja sen saa kääntyilemään automaattisesti. Eri puhallustehoja on kolme.

Tokmanni.fi

Tokmanni.fi

Kaihdin suojaa

Screen-kaihdin heijastaa ulos suuren osan ikkunaan paahtavan auringon valosta ja lämpösäteilystä. Näet ulos mutta ulkoa ei nähdä sisään. 170×70 cm rullaverho Pisla Screen Presto maksaa 54 e.

Netrauta.fi

Netrauta.fi

Selvitä taloyhtiön suunnitelmat ja luvat, kun harkitset viilennintä.”

Tuuletinvalaisin

Kattotuuletin panee ilman liikkeille, mikä helpottaa tukalaa oloa ja on avuksi helteillä. Valaisimen ja tuulettimen yhdistelmä Lindby Rohne maksaa 133 e. Tuulettimessa on kolme nopeustasoa.

Nettilamppu.fi

Nettilamppu.fi

Tornimallinen

Tehokas korkea lattiatuuletin vie vähän tilaa. Stadler Form Peter maksaa 170 e. Sen automaattisesti kääntyilevää ilmavirtaa valmistaja vertaa miellyttävään tuuleen. Puhallus­tehoja on kolme.

Netrauta.fi

Netrauta.fi

Huone viileäksi

Whirlpool PACW29COL viilensi 14 neliön huoneen 10 asteella 20 minuutissa Kuluttaja-lehden 2020 testissä, tosin aika lailla huristen. Kuumuus poistuu vaikkapa tuuletusikkunan kautta. Hinta 450 e.

Verkkokauppa.com

Verkkokauppa.com

Tehokas 2-osainen

Palma Split DLC maksa n. 1 900 e. Valmistajan mukaan se viilentää jopa 100 neliön asunnon. Ulkoyksikkö tulee terassille, ja yhdysputki sisäyksikköön kulkee vaikkapa ovenraosta, joka tiivistetään.

Allergia-apu.fi

Allergia-apu.fi

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 7/21

Lue myös: Vähätelläänkö helteen haittoja?

X