Punkin voi irrottaa myös käsin – lue ohjeet

Punkin irrottamista voi kokeilla paljain käsin. Tärkeintä on poistaa punkki mahdollisimman pian, kertoo terveydenhoitaja Päivi Häkkinen Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksiköstä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Punkki tulee poistaa iholta nopeasti.

Punkin irrottamista voi kokeilla paljain käsin. Tärkeintä on poistaa punkki mahdollisimman pian, kertoo terveydenhoitaja Päivi Häkkinen Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksiköstä.
Teksti:
Susanna Haanpää

Punkki kannattaa irrottaa pyörittämällä.

TOTTA. Ihoon tarrautunut punkki irrotetaan pyörittävällä liikkeellä varovasti, jotta sen saa kokonaisena pois. Kätevimpiä apuvälineitä ovat apteekista saatavat punkkipihdit. Jos pihtejä ei ole saatavilla, niin punkista voi yrittää saada otteen sormilla tai pehmeälla langalla ja pyörittää se rauhallisesti irti. Tärkeintä on saada punkki pois ihosta mahdollisimman pian.

Punkin voi tukehduttaa voilla.

TARUA. Punkkia ei saa tukehduttaa. Riskinä on, että tukehtuva punkki oksentaa ihon alle ja borreliabakteeria joutuu verenkiertoon. Sitä paitsi punkki hengittää noin 20 kertaa tunnissa, eli tukehduttaminen kestäisi melko pitkään. Kun punkki on pyörittämällä saatu irrotettua, puremakohtaa kannattaa seurata noin viikon ajan. Mikäli kohdan ympärille ilmaantuu punertava rengas, on syytä käydä näyttämässä sitä lääkärille.

Keho hylkii ihon alle jääneet punkin osat.

TOTTA. Elimistö hylkii ihon alle jääneen punkin osan pois samaan tapaan kuin ihon alle jääneen tikun. Iho saattaa punottaa ja tulehtua hiukan, jolloin ylimääräinen punkin osa ajautuu ulos. Punkin imukärsässä ei ole taudinaiheuttajia, joten ihon alle jäänyt osa ei lisää borrelian tai puutiaisaivokuumeen riskiä. Jos puremakohta kuitenkin ärtyy voimakkaasti, sitä on hyvä käydä näyttämässä terveysasemalla. Siellä iho desinfioidaan ja imukärsä poistetaan ihosta steriilillä neulalla.

X