Punteilla lisää ikää?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© COLOURBOX
Pitääkö vielä eläkeläisenkin huhtia punttisalilla? Ainakin siihen kannustaa Ikäinstituutin toimialapäällikkö Elina Karvinen.

Lihaskunnon heikkeneminen vie vanhuksen sänkypotilaaksi.

Totta. Jo pystyssä pysyminen vaatii lihasvoimaa. Siksi lihasvoima on itsenäisen elämän edellytys. Kun joutuu laitoshoitoon vaikkapa keuhkokuumeen takia, häviää vanhuksen lihasmassasta jo ensimmäisen viikon aikana 3–4 prosenttia jokaisena vuoteessa vietettynä päivänä. Pian vanhus ei pysy jaloillaan, ja näin hän jää pysyvästi sänkyyn. Lihaksia kannatta siis kasvattaa jo sen takia, että on mistä ottaa, jos joutuu sänkypotilaaksi. Lisäksi lihasmassa auttaa kehoa pitämään veren sokerit tasapainossa.

Säännöllinen sauvakävely pitää ihmisen kunnossa.

Tarua. Sauvakävely on hyväksi hengitys- ja verenkiertoelimille, mutta lihaskunnon ylläpitoon se ei riitä. Iäkkään ihmisen kannattaa käydä kuntosalilla tai voimistella kotona painojen kanssa. Vastuksina voi käyttää omaa kehoa tai pieniä puntteja. Myös tasapainoharjoituksia kannattaa tehdä. Esimerkiksi tanssi on hyväksi tasapainolle.

Ikäihminen ei pärjää kuntosalilla bodareitten joukossa.

Tarua. Osa kuntosaleista on jo varautunut ikäihmisiin ja tarjoaa osaavaa ohjausta. Saleilta voi kysellä esimerkiksi starttikurssia. Kuntosaliharjoittelu on turvallista, kun se ohjataan oikein.

Seura 04/2014

X