Puutiaisaivokuume leviää – Asiantuntijat suosittelevat rokotusta TBE-virusta vastaan riskialueilla liikkuville

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Punkkien levittämä puutiaisaivokuume on yleistynyt viime vuosina Suomessa.

(Päivitetty: )
Teksti:
Päivi Ekola

Voiko punkeilta enää välttyä missään? Turun yliopiston tutkimuksessa on selvitetty punkkien esiintymistä Suomessa sekä niiden levittämien Borrelioosin ja TBE-viruksen aiheuttaman puutiaisaivokuumeen esiintyvyyttä. Punkkien lisääntymisen myötä myös puutiaisaivotulehdustapaukset ovat viime vuosina Suomessa olleet kasvussa. Vuonna 2016 tapauksia oli 61, kun 2000-luvun alkupuolella tapauksia oli vuosittain 20–30.

”Näiden ensimmäisten tutkittujen näytteideän mukaan 15–20 puutiaisista kantaa Borrelia-bakteeria. Puutiaisaivokuumevirusta kantoi 1,5 prosenttia”, kertoo tutkija Jani Sormunen.

Tähän mennessä kansalaisten lähettämistä puutiaisnäytteistä on tutkittu noin kymmenen prosenttia eli runsaat 2 000 kappaletta. Väitöskirjatutkija Sormusen mukaan suomalaiset lähettivät tutkimukseen yli 6 800 kirjettä, jotka sisälsivät noin 20 000 punkkia.

Rokotus suojaa puutiaisaivokuumeelta

Borreliaa kantavia puutiaisia löytyi ympäri Suomea. Kaikkialta sieltä, missä puutiaisiakin esiintyy. Puutiaisaivokuumevirushavainnot sijoittuvat pääosin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tunnistamille riskialueille. Tautia esiintyy Ahvenanmaan lisäksi myös muualla Suomessa, esimerkiksi Turun ja Kotkan saaristossa, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa sekä Simon, Kuopion ja Varkauden seuduilla. Simon ja Paraisten kunnat ovat puutiaisaivotulehduksen korkeinta riskialuetta, ja niinpä kansallinen rokotusohjelma on laajentunut tänä vuonna näihin kuntiin.

TBE-virus siirtyy ihmiseen heti punkin pureutuessa ihoon. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole hoitokeinoa, vaan taudin hoito on lähinnä oireiden lievittämistä. Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla. Borrelioosiin ei ole rokotetta.

”Niiden, jotka toistuvasti oleskelevat ja liikkuvat luonnossa TBE-riskialueilla, pitäisi harkita ennaltaehkäisevää rokottautumista: esimerkiksi suunnistajat, purjehtijat, marjastajat jne.”, sanoo infektiosairauksien ylilääkäri Risto Pentikäinen Kymenlaakson keskussairaalasta.

”Myös luonnossa liikkuvien matkailijoiden on syytä tarkistaa rokotustarpeensa, sillä esimerkiksi suuri osa Keski-Euroopasta kuuluu taudin riskialueeseen.”

Millainen sairaus puutiaisaivokuume on?

Puutiaisaivotulehdus voi aiheuttaa pysyviä neurologisia vaurioita, kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä, keskittymisvaikeuksia tai halvauksia. Pahimmillaan se voi johtaa kuolemaan.

Puutiaisaivotulehduksen etenminen on kaksivaiheinen. Tartunnan saaneelle kehittyy yhden kahden viikon kuluttua flunssan kaltaisia oireita, kuten lievää kuumetta, päänsärkyä ja lihaskipuja. Ne kestävät viikon verran. Tämän jälkeen useimmat paranevat ja saavat elinikäisen immuniteetin TBE-virusta vastaan.

”Noin kolmannes tartunnan saaneista saa noin viikon kuluessa uusia oireita, kuten korkeaa kuumetta, päänsärkyä, niskan jäykkyyttä, pahoinvointia ja erilaiaisa aivotoiminnan häiriöitä, kuten sekavuutta. He tarvitsevat välitöntä sairaalahoitoa”, Pietikäinen sanoo.

 

Lue myös:

Saalistavatko punkit syksylläkin – Borrelioosi yleistynyt radikaalisti – Puutiaisaivokuume voi tappaa

Borrelioosi romahdutti kunnon

Punkin voi irrottaa myös käsin lue ohjeet

X