Pyöräily sopii kaikenkuntoisille liikkujille

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© mirva kakko/om-arkisto
Pyöräily sopii jokaiselle perusterveelle ihmiselle, myös ylipainoisille ja nivelvaivaisille, sillä pyöräilyssä nivelet eivät juuri kuormitu.

Pyöräily on kaikille sopiva liikuntamuoto

Totta. Pyöräily sopii jokaiselle perusterveelle ihmiselle, myös ylipainoisille ja nivelvaivaisille, sillä pyöräilyssä nivelet eivät juuri kuormitu. Se käy kaikenkuntoisille, sillä sen tehoa on helppo säädellä.

Pyöräily kehittää sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa ja parantaa alaraajojen lihasvoimaa. Polkiessa reisilihakset ahkeroivat, ja isoina lihaksina ne kuluttavat paljon energiaa. Se on painonhallinnan kannalta plussaa.

 

Pyöräilijä ei tarvitse muuta liikuntaa

Tarua. On aina parempi liikkua edes yhdellä, itselle mieluisalla tavalla kuin jättää kokonaan liikkumatta. Mutta mitä monipuolisemmin liikkuu, sitä parempi.

Pyöräilyssä ylä- ja keskivartalon kuormitus on vähäisempää, joten nämä kehon osat hyötyisivät lihaskuntoharjoittelusta. Paitsi jos harrastat maastopyöräilyä tai alamäkiajoa.

Lihaskuntoa ja liikehallintaa kehittävät myös erilaiset pallopelit, tanssi ja jumppa, jotka vahvistavat myös luustoa. Venyttely tekee hyvää kaikille lajista riippumatta.

 

Vääränlainen pyörä voi jumittaa niskat

Totta. Huono ajoasento voi saada aikaan niska-hartiaseudun kipuja. Jos pyörä on vääränkokoinen ja sen säädöt ovat ajajalle sopimattomat, ajoasento kärsii.

Polkupyörä kannattaakin hankkia käyttäjän tarpeiden mukaan ammattitaitoisen myyjän opastuksella.

X