Rokotukset kuntoon – Tämän rokotuksen puuttuminen on nyt kaikkein vaarallisinta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sairaanhoitaja rokottaa naista.
Rokotukset suojaavat niin kotimaassa kuin ulkomailla. © Colourbox
Jos lähdet ulkomaille, huolehdi ainakin nämä rokotukset kuntoon.

Tuoreen tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista ei tiedä, milloin heidän pitäisi uusia rokotteensa. Näin kertoo Lääketietokeskuksen teettämä tuore tutkimus.

Jos ei muista mitään rokotuksistaan, kannattaako vain mennä terveyskeskukseen ja sanoa, että kaikki rokotukset mulle tänne nyt, ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

”Ei varmaan kannata sanoa että kaikki. Valtaosa suomalaisista on saanut neuvolan rokotusohjelman mukaiset rokotteet. Kysymys on sitten tehosteista, tarvitseeko niitä lisää.”

Onko jotain haittaa, että uusii rokotteen, vaikka se olisikin vielä voimassa?

”Nyrkkisääntö on, että jos ei tiedä onko rokotus voimassa, siihen annetaan tehosteannos. Siitä on kuitenkin vähemmän haittaa kuin siitä, että jätetään antamatta. Se haitta, mikä siitä voi seurata, on se, että rokotuspaikka voi tulla kipeäksi, jos ihmisellä on jo valmiiksi paljon vasta-aineita kyseiselle rokotteelle. Tulee pistopaikan turvotusta, kuumotusta ja punoitusta. ”

Minkä rokotuksen uupuminen tai voimassaolon loppuminen on kaikkein vaarallisinta Suomessa tällä hetkellä?

”Tuhkarokkosuojan uupuminen, koska se on niin hirveän helposti tarttuva tauti. Yksi tartunnan saanut pystyy ympärillään infektoimaan noin kahdeksantoista ilman tuhkarokkosuojaa olevaa ihmistä. Jos ollaan yhteisössä, jossa ei ole tuhkarokkosuojaa maailmankatsomuksellisista tai muista syitä, ja yhteisöön tulee virus, se leviää kulovalkean tavoin.
Katsotaan, että kahdella rokotusannoksella saa riittävän hyvän suojan, jotta ei sairastu vakavasti. Mikään rokotehan ei ole suojateholtaan sataprosenttinen. Jos on kova infektiopaine, myös rokotettuja on sairastunut. Mutta he eivät sairastu vakavasti tai saa tuhkarokon jälkitauteja kuten aivotulehdusta, kuten täysin rokottamattomat voivat pahimmassa tapauksessa saada.”

Euroopassa kiertää nyt tuhkarokkoja, mutta Suomessakin rokottamattomat ovat vaarassa sairastua siihen?

”Meillä on alueita, joilla MPR-rokotuskattavuus on alle 95 prosentin. Se tarkoittaa sitä, että siellä on tuhkarokolle alttiita henkiöitä, jotka ovat itse vaarassa ja pystyvät sairastuessaan levittämään tautia.”

Nämä rokotteet kannattaa ottaa ulkomaille:

Mitkä rokotteet ovat tärkeimpiä olla voimassa, jos suunnittelee ulkomailla lomailua?

”Perusrokotteista tuhkarokko, jäykkäkouristus ja kurkkumätä. Kaksi vuotta sitten Espanjassa pieni rokottamaton lapsi kuoli kurkkumätään. Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista yksi oli sairastunut Ruotsissa kurkkumätään vuoden 2015 syystalvella. Se kertoo siitä, että kyllä Euroopassakin on kurkkumätää.”

Jäykkäkouristusrokote pitäisi uusia kymmenen vuoden välein. Kuinka paljon Suomessa on ihmisiä, joilla se ei ole enää voimassa?

”Sitä emme tarkkaan tiedä, koska iso osa tehosteista annetaan yksityisillä työterveysasemilla. Ne tiedot eivät vielä välity kansalliseen rokotusrekisteriin.”

Eli asiasta ei ole minkäänlaista käsitystä?
”Näin valitettavasti on, koska niin moni ei tiedä itsekään, onko oma rokotus voimassa. Rokotustietoja joudutaan etsimään kissojen ja koirien kanssa terveyskeskuksista ja yksityisten vastaanottojen potilaskirjoista, koska tietoja ei ole koottu ennen vuotta 2009 mihinkään yhteen paikkaan. ”

Rokotusjono

Rokotukset kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin. © SKOY

Iäkkäät naiset saattavat sairastua jäykkäkouristukseen

Millainen tauti jäykkäkouristus on, miten sen saa ja voiko siihen kuolla?

”Tartunnan voi saada vaikkapa maaperästä likaiseen haavaan tai eläimen puremasta. Jäykkäkouristusbakteerit alkavat sitten lisääntyä ja tuottavat myrkkyä, joka kulkeutuu keskushermostoon.

Päivien tai viikkojen kuluttua tartunnasta alkavat kivuliaat lihaskouristukset, ensin kaulan ja niskan alueella, ja ne leviävät myöhemmin muihin vartalon lihaksiin. Hoitamattomana tauti johtaa kuolemaan, ja hoidetuistakin joka kolmas menehtyy.

Toisen maailmansodan jälkeen meillä ei tietääkseni ole kukaan kuollut jäykkäkouristukseen, mutta sairastuneita kyllä on. He ovat olleet vanhempia naisia, jotka eivät ole joko koskaan saaneetkaan rokotusta tai sen saannista on ollut todella pitkä aika.”

Miten suuri riski on saada Suomessa jäykkäkouristus, jos rokottamisesta on vaikkapa yksitoista tai viisitoista vuotta aikaa?

”Periaatteessa kaikkialla Suomessa on mahdollisuus saada jäykkäkouristus. Jäykkäkouristusbakteeria on meillä maaperässä, ja on ollut myös tapauksia, joissa ihminen on sairastunut jäykkäkouristukseen, eikä välttämättä ole edes voitu osoittaa selkeää haavaa. Se on voinut tulla pienestäkin naarmusta, jos olosuhteet ovat otolliset.

Siinä mielessä jokaisella olisi hyvä olla jäykkäkouristusrokotus voimassa. Varsinkin kun laumasuoja ei auta jäykkäkouristuksessa yhtään mitään. Vaikka kaikki ympärilläsi olisi suojattu rokotteella, et itse ole suojassa, koska kyse on maaperän bakteerin joutumisesta elimistöösi.”

Jos ei tiedä, onko jäykkäkouristusrokotus voimassa, kannattaako heti rynnätä terveyskeskukseen ottamaan se?

”Ei tarvitse heti rynnätä. Tiedetään, että Suomen suositus uusia jäykkäkouristusrokote kymmenen vuoden välein sisältää vahvan turvamarginaalin. Esimerkiksi Ruotsissa suositus on kaksikymmentä vuotta. Tiedetään, ettei suoja mene veitsellä leikaten poikki. Todennäköisesti suojaa on pidemmälle kuin kymmeneen vuoteen, selvitämme asiaa parhaillaan.”

Lue myös:

Suojaavatko lapsena saadut rokotukset kaukomatkoilla tarttuvilta taudeilta?

Asiantuntija rokotusten vastustajista: hölmöjä, moraalittomia, humpuukkimaakareita

X