Rytmihäiriöt kiusaavat – Onko älypuhelimen sovellus hyvä sydänvahti?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Älypuhelinsovellus paljastaa rytmihäiriöt
Kun rytmihäiriöt kiusaavat, älypuhelinsovellus voi tuoda avun arkeen. © iStock
Sydämen rytmihäiriöt voivat olla oireettomiakin. Kannattaako niiden seurantaan ladata älypuhelinsovellus? Näin vastaa erikoislääkäri.

”Markkinoilla on älypuhelinsovellus, joka ilmoittaa rytmihäiriöt. Onko sovelluksen rytmihäiriö-ilmoitus luotettava? Millaisista sydänoireista kärsivän kannattaa se ladata arjen avuksi?” 

Markkinoilla on jo useampikin sovellus, jonka perusteella voi tunnistaa rytmihäiriön kohtalaisen luotettavasti. Suurin hyöty näistä ohjelmista saadaan yleisimmän rytmihäiriön, eteisvärinän tunnistamisessa, koska kohtaukselliseenkin eteisvärinään liittyy hoitamattomana vaara aivohalvauksesta.

Eteisvärinässä syke on epäsäännöllinen ja usein tavanomaista nopeampi. Sen jäljille voi päästä yksinkertaisesti myös tunnustelemalla omaa pulssiaan ranteesta tai kaulalta.

Lue myös: Hiljainen eteisvärinä, oireeton infarkti – Miksi sydänkohtaus yllättää terveeksi luullun?

Lataa sovellus, jos sinulla on suurentunut riski eteisvärinäkohtauksesta

Lyhytkestoisen eteisvärinärytmihäiriön toteaminen voi olla hankalaa, koska eteis­värikohtaus on voinut korjautua sydänfilmin ottamista odotellessa. Älypuhelinsovellus sopii oman terveydentilan ­tarkempaan seurantaan erityisesti henkilölle, jolla on suurentunut riski eteisvärinäkohtauksesta.

Laitteen tunnistama rytmihäiriö tulee kuitenkin ennen hoitopäätöstä varmentaa sydänfilmirekisteröinnillä. ­Sovelluksen avulla ei voi ­poissulkea vakavaa rytmihäiriötä.

 

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pasi Lehto.

Asiantuntijana kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Pasi Lehto.

Lue myös: Sydämen rytmihäiriöt – Näin EKG-mittauslaite huojensi Lassen epävarmaa arkea kotona

 

Mene lääkäriin tarvittaessa – sydänsairauksien, kuten infarktin vaaraa sovellus ei kerro

Jos rytmihäiriöoireet ovat hankalat, rytmihäiriöitä ilmaantuu rasituksessa, rytmihäiriöistä kärsivä pyörtyy tai rytmihäiriöiden lisäksi on olemassa jokin muu sydänsairaus, on lääkärin aina syytä arvioida tilanne.

Käytettävissä olevien sovellusten avulla ei vielä pysty tutkimaan muiden sydänsairauksien, kuten sydäninfarktin, vaaraa.

Juttu julkaistu Kotilääkärin numerossa 10/21.

Lue myös: 16 vinkkiä: Tunnista rytmihäiriö – Toimi näin kun sydämen rytmi muuttuu yllättäen

sydämen rytmihäiriö

Rytmihäiriössä sydämen rytmi voi tuntua normaalia nopeammalta, hitaammalta tai epätasaiselta. Tyypillisiä oireita ovat sydämen muljahtelu tai äkillinen, odottamaton tykytys. Rytmihäiriö voi myös olla täysin oireeton. © iStock

X