Sähkötupakka voi vaikeuttaa tupakoinnin lopettamista

Jaa artikkeli
Sähkötupakka ei välttämättä auta pääsemään eroon tupakoinnista. © istock
Sekä tavalliset että sähkösavukkeet sisältävät nikotiinia, johon kehittyy herkästi riippuvuus, sanoo asiantuntija Otto Ruokolainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Sähkötupakka voi auttaa eroon tupakoinnista

Totta. Tupakoinnin lopettamiskeinot ovat yksilölliset, ja jotkut voivat hyötyä sähkösavukkeesta. Terveydelle on aina parasta, että pystyy lopettamaan tupakoinnin tavalla tai toisella. Tutkimusnäyttö sähkötupakan tehosta tupakoinnin lopettamisessa on vielä hyvin hataraa, ja sähkösavukkeiden ja savukkeiden rinnakkaiskäyttö voi myös vaikeuttaa tupakoinnin lopettamista.

 

Sähkötupakoinnin terveysvaikutukset ovat tiedossa

Tarua. Sähkötupakka on ollut markkinoilla niin vähän aikaa, ettei käytön pitkäaikaisvaikutuksista terveyteen tiedetä lainkaan. Negatiivisia, lyhytaikaisia vaikutuksia on todettu eritoten keuhkojärjestelmään, mutta muuallekin kehoon. Terveysvaikutuksiin liittyy moni tekijä, kuten se, miten sähkösavukkeita käytetään ja mitä nestettä niissä käytetään.

 

Saähkösavuke ohjaa nuoria tupakoimaan

Totta. Joidenkin tutkimusten mukaan sähkösavukkeita käyttävät tupakoimattomat nuoret aloittaisivat myös tupakoinnin muita todennäköisemmin. Tärkeä tekijä on nikotiini – nuoren aivot kehittävät nikotiiniriippuvuuden herkästi. Nikotiinilla on haitallisia terveysvaikutuksia eli olisi parempi, että nuori ei aloittaisi minkään nikotiinipitoisen tuotteen käyttöä.

Lue myös:

Näin sähkötupakointi tehdään mahdottomaksi

Voiko nikotiinipurkkaan jäädä koukkuun?

Tämä keino auttoi minut irti tupakasta

X