Sairastuiko läheisesi rintasyöpään? Näin tuet syöpäpotilasta

Rintasyöpään sairastuneelle vertaistuki on tärkeää, mutta siinä pitää edetä sairastuneen ehdoilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Rintasyöpään sairastuneelle vertaistuki on tärkeää, mutta siinä pitää edetä sairastuneen ehdoilla.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Miten tukea rintasyöpään sairastunutta?

• Ole aito, puhu mieluummin liian vähän kuin liikaa ja kuuntele.

• Syöpään sairastunutta pitää tukea hänen omilla ehdoillaan. Jos sairastunut ei halua puhua syövästä, läheisenkään ei kannata siitä puhua. Tai jos sairastunut toistaa samoja asioita sairaudestaan yhä uudestaan, on tärkeä jaksaa kuunnella.

• Jos läheinen sairastaa parantumatonta syöpää, älä puhu kuolemasta, ellei hän itse ota sitä esiin.

• Ole läsnä. Moni syöpään sairastunut pelkää yksin jäämistä. Tukea tarvitaan kaikissa sairastamisen vaiheissa. Läheisten kannattaa muistaa, että tukea tarvitaan myös silloin, kun hoidot ovat ohi, ja sairastuneella edessään paluu arkeen.

• Älä kysy sairastuneelta, millaista apua haluat. Hän ei jaksa eikä ehkä osaa ajatella siinä tilanteessa, mitä tarvitsisi. Konkreettinen apu on monesti parasta: käy kaupassa tai siivoamassa, vie jätskit, ota mukaan kävelylenkille.

• Vakava sairastuminen voi tuoda esiin yllättäviä asioita. Voi käydä niinkin, että ne ystävät, joiden luuli pysyvän rinnalla, kaikkoavat. Kun taas ne, joiden luuli katoavan, ovatkin suurena tukena.

• Myös puolisolle tai perheenjäsenelle läheisen sairastuminen on yksi elämän tiukimmista paikoista. Läheisenä voit olla rehellinen ja myöntää, että tilanne on myös sinulle rankka.

Asiantuntijana syöpään erikoistunut sairaanhoitaja Taina Häkkinen Syöpäjärjestöistä.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X