Sama flunssavirus voi iskeä kahdestikin – Mistä ihmeestä flunssan uusiminen johtuu?

Flunssa, nuhakuume, räkätauti.. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Joskus flunssa voi pitkittyä, ja sama virus voi jopa uusiutua lyhyen ajan sisällä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Flunssa, nuhakuume, räkätauti.. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Joskus flunssa voi pitkittyä, ja sama virus voi jopa uusiutua lyhyen ajan sisällä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Katariina Taleva

Pinnalliseksi jäänyt flunssa voi iskeä lyhyen aikavälin aikana uudestaankin, mutta mistä tämä voi johtua? Onko aina kyse samasta viruksesta?

”Sama virus voi uusiutua ihmisen elimistössä, jos jo kerran sairastettu flunssa stimuloi vähäisesti tai hyvin lyhytkestoisesti elimistön vastustuskykyä”, sanoo Kalle Saksela, Helsingin yliopiston virologian professori.

Usein flunssaa aiheuttavia viruksia on kuitenkin niin runsaasti tarjolla, että sama flunssa ei välttämättä iskekään. Se onkin toinen virus, joka aiheuttaa samanlaisen taudin.

Syyskaudella kun ihmiset jälleen kerääntyvät töihin ja kouluihin, flunssavirukset iskevät helpoiten. Yhden flunssaviruksen saaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että altistuisi helpommin toiselle virukselle.

”Usein samaan aikaan on liikkeellä paljon eri viruksia, ihmisestä saattaakin tuntua, että on koko ajan flunssassa. Ei ole kuitenkaan todettu, että yhden viruksen saaminen altistaisi muille viruksille. Niitä voi kuitenkin saada yhden toisensa perään koko ajan”, sanoo Kalle Saksela.

Levon määrä riippuu flunssaviruksesta

Usein flunssapotilaalle määrätään lepoa esimerkiksi korkeasta kuumeesta johtuen. Oloa voi helpottaa esimerkiksi kuumetta alentavilla kipulääkkeillä, avata nenää nenäsuihkeilla tai hoitaa nukahtamista vaikeuttavaa yskää yskänlääkkeellä.

”Kyllä kai se isoäidin viisaus lepäämisestä nopeuttaa taudin paranemista. Kotona oleskelussa on varmasti myös ajateltu, että ei tartuta tautia toisiin.”

Levon määrä riippuu myös flunssaviruksista, joidenkin kohdalla lepääminen ja esimerkiksi rankan liikunnan välttäminen voi olla elintärkeää, mutta osalle viruksista lepo ei paljon vaikuta.

”Osassa räkätaudeissa ei ole merkitystä, kuinka paljon lepää tai ei lepää, se ei taudinkulkuun niin kamalasti vaikuta. Joukossa on sellaisiakin viruksia, jotka voivat aiheuttaa vakavampaa taudinkuvaa, esimerkiksi sydänlihastulehduksia – sen takia ei kannata rehkiä”, muistuttaa Kalle Saksela.

Taudin kesto riippuu myös Sakselan mukaan paljolti siitä, mikä virus on kyseessä. Usein kuitenkin flunssan pitäisi mennä ohi muutamassa päivässä.

X