Se on tutkitusti todistettu – Suklaa parantaa mielialaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
© ELVI RISTA

Parantaako suklaa mielialaa?

Suklaan mielialaa kohottavista vaikutuksista kannattaa nauttia kohtuudella, sanoo laillistettu ravitsemusterapeutti Maare Kauppinen.

Suklaa parantaa mielialaa.

Totta. Suklaassa on paljon endorfiineja eli hyvän olon hormoneja lisääviä aineita, jotka tuottavat mielihyvän kokemuksia. Vaikutus ei kuitenkaan ole kovin pitkäaikainen. Lisäksi suklaan pitää tutkimusten mukaan olla itselle mieluista. Jos pitää maitosuklaasta, mutta syö tummaa suklaata, koska sillä on terveellisempi maine, vaikutusta ei välttämättä tule. Hyvällä omallatunnolla voi hyvin syödä 1–2 palaa päivässä itselle mieluista suklaata.

 

Suklaa piristää kuten kahvi.

Tarua. Suklaassa ja kahvissa on samaa piristävää ainetta, kofeiinia. Tummaa suklaata, jossa on vähintään 50 prosenttia kaakaota, pitäisi kuitenkin syödä noin sata grammaa, jotta siitä saisi yhtä paljon kofeiinia kuin kupillisesta kahvia. Siitä huolimatta kofeiiniherkkien ja pienten lasten kannattaa välttää tummaa suklaata varsinkin iltaisin, sillä se saattaa haitata unensaantia. Tummassa suklaassa on enemmän kofeiinia kuin maitosuklaassa.

 

Suklaa aiheuttaa riippuvuutta.

Tarua. Nykytutkimuksen mukaan mikään yksittäinen ruoka-aine ei voi aiheuttaa riippuvuutta. Syöminen tapahtumana sen sijaan voi aiheuttaa riippuvuutta, jolloin ihminen tulee riippuvaiseksi mielihyvän kokemuksista. Usein mielihyvää haetaan erityisesti paljon rasvaa, sokeria ja maitoa sisältävistä ruoista, kuten suklaasta ja jäätelöstä. Niiden suutuntuma ja maku voivat muistuttaa hieman äidinmaitoa, ja sitä kautta ne voivat tuoda mielihyvän ja turvan tunnetta.

X