Miksi seksin jälkeen alapää tuoksuu kalalle? Bakteerivaginoosi on yleinen emätintulehdus

Bakteerivaginoosi on emätintulehdus, jossa emättimen bakteeritasapaino on epätasapainossa. Tämä yleensä harmiton mutta ikävä vaiva on yhtä yleinen emätintulehdus kuin hiivatulehdus.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Bakteerivaginoosi ei tartu ihmiseltä toiselle, eikä sitä tule rinnastaa sukupuolitauteihin.

Bakteerivaginoosi on emätintulehdus, jossa emättimen bakteeritasapaino on epätasapainossa. Tämä yleensä harmiton mutta ikävä vaiva on yhtä yleinen emätintulehdus kuin hiivatulehdus.
(Päivitetty: )
Teksti: Kotilääkäri

Bakteerivaginoosi on emättimen bakteeritasapainon häiriö, eämätintulehdus. Sen tavallisin oire on pahanhajuinen ja runsas valkovuoto.

Onko minulla bakteerivaginoosi?

”Seksin jälkeen alapäässäni on usein paha haju. Mistä tietää, että ovatko oireet bakteerivaginoosi? Tarttuuko se? Entä paraneeko tämä emätintulehdus itsekseen?”

Seksin jälkeinen tympeä kalamainen haju voi liittyä bakteerivaginoosiin. Kyseessä on hyvin yleinen emätintulehdus, jossa emättimen normaali laktobasillivaltainen bakteerikanta muuttuu ja korvaantuu haitallisilla bakteereilla. Mikrobiomi monituhatkertaistuu ja syrjäyttää terveellisen lactobasillivoittoisen bakteeriflooran.

Bakteerivaginoosin oireet

Bakteerivaginoosin oireita ovat harmahtava, juokseva ja tympeän hajuinen vuoto. Haju usein voimistuu seksin jälkeen. Vuoto voi aiheuttaa kirvelyä sekä joskus ärsytysoireita. Runsas pahanhajuinen vuoto voi aiheuttaa häpeää ja haitata normaalia seksuaalielämää sekä siihen kuuluvaa nautintoa.

Bakteerivaginoosin eli emätintulehduksen riskitekijät

Riskitekijöitä bakteerivaginoosille ovat esimerkiksi tupakointi, lukuisat seksikumppanit, kondomin käyttämättömyys sekä naisten välinen seksi.

Emättimen suihkuttelu tai kuivaaminen sormella (douching) voi niin ikään altistaa tulehdukselle. Lisäksi perinnöllisellä alttiudella voi olla vaikutusta bakteerivaginoosin synnyssä.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Katja Kero.

Asiantuntijana Katja Kero, LT Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, synnytysneuvoja. Bakteerivaginoosi voi  uusiutua hoidon jälkeen

Bakteerivaginoosin hoito

Bakteerivaginoosi voi hoitua itsestäänkin. Usein se hoidetaan kuitenkin joko suun kautta tai emättimeen annosteltavilla antibiooteilla. Hoitoa hankaloittaa bakteerivaginoosin taipumus uusiutua hoidon jälkeen.

Tutkimusten mukaan antibioottihoidosta huolimatta jopa 40 prosentilla naisista bakteerivaginoosi uusiutuu kolmen kuukauden sisällä ja 50 prosentilla kuuden kuukauden sisällä.

Uuden tulehduksen estämiseksi voi hoitona kokeilla esimerkiksi maitohappobakteerivalmisteita tai tuotteita, jotka pitävät emättimen pH-arvon matalana ja kosteuttavat limakalvoja.

Mikäli käsikauppavalmisteista ei ole apua, on aiheellista varata aika gynekologin vastaanotolle.

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 10/21.

Lue myös: Tutkimus: Tulevaisuudessa bakteerivaginoosin oireisiin voi saada helpotusta emätinsiirteistä

Artikkelia on muokattu 20.6.2023 klo 21:45

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X