Totta vai tarua? Sinkki voi lyhentää flunssan kestoa jopa kolmella päivällä

Jaa artikkeli
© istock
Lyhentääkö sinkki flunssaa? Imeskeltävät sinkkitabletit voivat lyhentää flunssan kestoa monta päivää, kertoo dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta.
Tyttö niistää nenää.

Sinkki lievittää flunssan kestoa. © PEKKA NIEMINEN/SKOY

Sinkki lyhentää flunssan kestoa.

Totta. Monissa tutkimuksissa heti flunssaoireiden ilmaannuttua otetut sinkki-imeskelytabletit ovat lyhentäneet flunssan kestoa jopa kolme päivää.

Olennaista on ottaa vitamiinilisä imeskeltävässä muodossa, sillä sinkin vaikutus kohdistuu nielualueelle, jossa se ehkäisee viruksen leviämistä. Tavallinen nielaistava sinkkitabletti ei lyhennä flunssan kestoa tai lievitä sen oireita. Sinkkiä ei myöskään kannata ottaa flunssan ennaltaehkäisyyn.

 

Kaikki imeskeltävät tabletit kelpaavat.

Tarua. Parhaiten flunssaan tehoavat sellaiset sinkkitabletit, joissa sinkki on ainoana aineena. Tehokkaimmin sinkin suoloista toimii sinkkiasetaatti ja toiseksi tehokkaimmin sinkkiglukonaatti.

Joihinkin tabletteihin on lisätty sitruunahappoa maun parantamiseksi, mutta se sitoo sinkkiä tehokkaasti, jolloin hivenaine ei pääse vaikuttamaan nielussa. Sen takia ei myöskään kannata ostaa imeskelytabletteja, joissa on sinkkisitraattia. C-vitamiinin ja sinkin yhdistelmätabletteja ei myöskään kannata ostaa, koska C-vitamiini sitoo sinkkiä.

 

Sinkkiannoksen täytyy olla suuri.

Totta. Kaikissa tutkimuksissa, joissa sinkkilisä on lyhentänyt flunssan kestoa, päivittäinen sinkkiannos on ollut vähintään 80 mg. Ihmisten keskimääräinen sinkin saanti on 8–11 mg/päivä, mihin verrattuna tutkimuksissa käytetyt annokset ovat suuria. Muutaman päivän korkeammasta sinkkiannoksesta ei ole kuitenkaan havaittu olevan elimistölle haittaa.

Sinkkitabletit tehoavat flunssaoireisiin taudin alussa, joten niiden ottaminen kannattaa aloittaa ensimmäisinä oireisina päivinä.

Näin hoidat flunssaa kotona

Nauti C-vitamiinia näin, niin paranet nopeammin

X