Sirpan tulehtunut haava oli pitkä piina

Sirpa Jaatisen syvä haava sai alkunsa tapaturmasta. Hyvällä hoidolla se parani odotettua nopeammin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sirpa Jaatisen syvä haava sai alkunsa tapaturmasta. Hyvällä hoidolla se parani odotettua nopeammin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Virve Järvinen

Tulehtunut haava voi olla alku hengenvaaralliselle verenmyrkytykselle, ja siksi krooninen haava pitää hoitaa huolella. Sirpa Jaatisen, 75, haavaa hoidettiin terveyskeskuksessa ja sairaalassa.

Tähän havahduin

Lähdimme mieheni kanssa syyskuun puolivälissä Tampereelle teatteriin juhlistamaan syntymäpäivääni. Tarkoituksemme oli yöpyä hotellissa, mutta minä vietin lähiyöt Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Hotellin parkkihallin alimmasta kerroksesta pääsee hotellin vastaanottoon kierreportaita pitkin – sellaisia, joissa askelma kapenee keskustaa kohden. Olin noussut niitä jo lähes ylös saakka, kun jalkani lipesi, ja putosin neljästä metristä alas. Pian olinkin jo ambulanssissa.

Vastaanotolla

Sairaalassa kerrottiin, että aivorungossani oli pieni vuoto. Sen vuoksi viivyin sairaalassa pari päivää, jonka jälkeen minut vietiin ambulanssilla kotikaupunkini sairaalaan jatkohoitoon muutamiksi päiviksi.

Näkyvimmät vammat olivat ommeltu otsani ja kehoni sinelmät: ihoni oli ruhjeista musta päästä varpaisiin.

Muut sinelmät haalenivat vähitellen, mutta oikea sääri pysyi epäilyttävän tummana ja kipeänä. Lääkärin mielestä aihetta huoleen ei ollut, ja pääsin sairaalasta kotiin.

Ompeleet poistettiin terveyskeskuksessa noin viikon kuluttua. Siinä yhteydessä hoitaja kutsui lääkärin katsomaan verikellojen koristamaa, kipeää säärtäni. Sain ohjeekseni laittaa jalkaan kylmää.

Sääreni haavat olivat jopa seitsemän senttimetriä syviä aukileita. Terveydenhoitaja puhdisti ne ja ujutti niihin nauhamaista sidosta, joka sitoo haitallisia mikrobeja, märkää ja kuollutta kudosta. Kun sidos uusitaan, tulehdusta ylläpitävät tekijät poistuivat haavasta vanhan sidoksen mukana.

Hoito toistui joka toinen päivä kahden kuukauden ajan. Mutta haavat eivät tahtoneet parantua, eivät, vaikka söin jo kolmatta niihin määrättyä antibioottikuuria. Minut lähetettiin kiireellisenä sairaalan haavapolille.

Näin tulehtunut haava hoidettiin

Haavapolilla haavaa hoidettiin hopeaa sisältävällä sidoksella, vaahtosidoksella ja elastisilla putkisukilla.

Sain kotikäyttöön alipaineimulaitteen, jonka käyttö parantaa esimerkiksi haava-alueen verenkiertoa ja edistää uuden kudoksen muodostusta. Minua neuvottiin huolehtimaan riittävästä proteiininsaannista.

Jalkani oli saatava nopeasti kuntoon, sillä olin menossa lonkkaleikkaukseen. Tosin hoitava lääkäri oli sitä mieltä, että leikkausta pitäisi siirtää parilla kuukaudella. Mutta minä olin toiveikas.

Onneksi kohdalleni osui hyvä terveyskeskuksen terveydenhoitaja ja sairaalaan haavahoitaja: kun tapaturmasta oli kulunut vain 2,5 kuukautta, haavat olivat umpeutuneet. Lonkkani leikataan alkuperäisen aikataulun mukaisesti.

Tässä ja nyt

Sain tapaturmassa olkapäihini repeämät, joiden pitäisi parantua kotijumpalla ja fysikaalisella hoidolla. Kun ne hoituvat, ainoastaan arvet jalassani muistuttavat tapaturmasta.

Sääressäni on punaiset jäljet, joita rasvaan päivittäin B-vitamiinivoiteella. Jälkiä ympäröivä iho tuntuu vielä kovalta, mutta paranee ajan myötä.

Pari viikkoa sitten kävimme Tampereella, eikä reissu jää ainoaksi. Hotelli ja teatteri hyvittivät menetyksemme lahjakorteilla, joten uusimme keväämmällä teatteriretkemme. Mutta kierreportaisiin en enää mene.

Lue myös:

Lasinsiru romutti jalkapalloilijan haaveet

Voiko hunaja parantaa haavat?

X