Sopiiko juoksu kaikille?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Hyvät lenkkikengät tekevät juoksusta nautinnon. © Colourbox
Lenkkeily on helppoa kestävyysliikuntaa. Kaikille lenkkeily ei kuitenkaan sovi, jolloin juoksun voi korvata muilla liikuntamuodoilla, kertoo lääkäri Harri Helajärvi Paavo Nurmi -keskuksesta.

Lenkkeily sopii kaikille.

TARUA. Liikunta ei ole yksin juoksulenkillä hikoilua. Et ole huono ihminen, jos et pidä lenkkeilystä. Pelkkä juokseminen ja kalorien tarkkailu voi johtaa turhaan suorittamiseen. Juokseminen ei ole ainut laji – ja vaikka juoksisit, sen oheen kannattaa lisätä muuta, monipuolista liikuntaa. Kokeile squashia ystävän kanssa, aloita jokin ryhmäliikuntalaji tai pyöräile töihin. Nivelvaivaiselle vesiliikunta ja pyöräily voivat olla juoksua parempia liikuntamuotoja. Lähtökohtaisesti liikunnan tulisi aina olla hauskaa ja siitä pitää voida nauttia.

Juoksuympäristöllä on merkitystä.

TOTTA. Lenkkeily voi olla pakonomaista, jos juoksee esimerkiksi juoksumatolla tai aina samalla reitillä. Pienet asiat ratkaisevat. Ulkona juostessa saat samalla raitista ilmaa ja reittiä vaihtamalla juoksu voi tuntua mielekkäämmältä, jopa helpommalta. Mieti, mikä sinua juoksussa motivoi. Joillekin se on luonto, toisille kunnon kohotus. Jotkut haluavat seurata kulutettuja kaloreita. Myös uudet lenkkeilyvarusteet tai mielekkäiden tavoitteiden laatiminen voi helpottaa pururadalle lähtöä.

Lenkkeilyssä on riskinsä.

TOTTA. Talvisin liukkaat ja epätasaiset alustat voivat johtaa nykivään ja epätasaiseen tahtiin ja -tyyliin sekä rasitus- tai akuutteihin vammoihin. Ulkoliikunnassa kannattaa ottaa huomioon myös pukeutuminen: suojaudu tuulelta ja viimalta sekä käytä kelin niin vaatiessa nastalenkkareita. Nivelongelmaisille jokin muu liikuntamuoto voi olla talvella parempi.

X